Cultuur & Media
VPRO

Susan Visser: 'Ik zou iedereen een trampoline aanraden'

foto: Guido van Gennipfoto: Guido van Gennip
  1. Nieuwschevron right
  2. Susan Visser: 'Ik zou iedereen een trampoline aanraden'

Een kwestie aankaarten met theatrale wapens. Dat doen De Verleiders onder leiding van Tom de Ket. Ze maken stukken over macht en over de zaken waarin het mis gaat met die macht. Nu is er een nieuw stuk De Verleiders Female: één van de spelers is Susan Visser.

Susan Visser over De Verleiders Female

Feminisme, óók voor de man

Toen Susan Visser werd gevraagd voor het stuk De Verleiders Female wist ze wel het een en ander over feminisme. "Zo wist ik dat we er nog lang niet zijn, met de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ik wist dingen over de loonkloof, maar ik wist niet dat we ver onderaan het lijstje staan met emancipatie. En dat terwijl Nederland heeft gezegd dat de emancipatie is voltooid."

Quote

Ik geloof dat de leuke mannen in de meerderheid zijn

Susan Visser

In de voorstelling wordt op een vrolijke manier uitgelegd waarom het verschil tussen man en vrouw voor niemand goed is. "Iedereen heeft er baat bij als de genderstereotypen weg vallen." Maar voordat dat is bereikt is er nog veel werk aan de winkel: "Het is echt belangrijk om je uit te spreken. En laten we elkaar daarmee helpen en beschermen."

Roeping en redding: toneelspelen

"Op de middelbare school was ik best verlegen en niet heel erg uitgesproken. Maar bij het toneelclubje ging ik helemaal open." Susan Visser zat op meerdere middelbare scholen, echt gemotiveerd was ze niet. Maar toen ze erachter kwam dat er zoiets bestond als de toneelschool ging er een nieuwe wereld voor haar open.

"Toneelspelen voelde als een bevrijding", vertelt de actrice. En naast dat het spelen haar veel vrijheid geeft, is het ook soms een redding geweest. "Mijn zus en ik speelden, toen we veel jonger waren, rollenspellen. Dit waren een soort 'therapietjes': oefeningen om samen nare momenten te verwerken."

Quote

Je moet actief opzoek gaan naar vreugde

Susan Visser

"En later, toen ik ging op de set van Gooische vrouwen stond," tijdens een van de meest moeilijke periodes van haar leven, "toen wist ik 'ik moet hier nooit, nooit meer mee stoppen.' Wat was het fijn dat ik dan even iemand anders kan spelen."

Door het acteren en toneelspelen weet ze hoe de diepe krochten van haar emoties eruitzien. En juist door die donkere plekken te zien, kan ze juist ook licht in het leven staan. Ze vertelt: "Verdriet en vreugde. Alles. Het bestaat naast elkaar. In erg moeilijke, donkere tijden kun je ook heel hard lachen. Dan is het niet nep, het is er dan gewoon allebei."

Susan Visser geeft één tip voor het leven: "Ga op een trampoline springen. Want zodra je dat doet, word je blij. Je moet actief opzoek gaan naar vreugde."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie