Cultuur & Media
AVROTROS

De quarantainetip van comedian en schrijver Tex de Wit: ga schaken!

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. De quarantainetip van comedian en schrijver Tex de Wit: ga schaken!

In Miss Podcast hoor je de belangrijkste geluiden uit het leven van bekende Nederlanders. Het getik van schaakstukken is volgens comedian en schrijver Tex de Wit een prachtig geluid. Hij adviseert om tijdens deze lockdown te gaan schaken.

{podcast audio="126755" caption="#62 - Tex de Wit recenseert Woeste Meuk" }

Waarom hij het zo'n mooi spel vindt? "Je moet de ander je wil opleggen en de ander doet dat ook bij jou. Het is een constant gevecht dat heel eerlijk is, er zit geen geluk bij en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik houd van de hele geschiedenis die je met je meetorst, alle partijen die ooit gespeeld zijn, neem je ook mee in hoe je zelf speelt."

Focus

Tex de Wit heeft verschillende kinderen schaakles gegeven en heeft zelf gezien welk effect het spel op ze heeft. "Zelfs de drukste kinderen kunnen een half uur lang helemaal in een partij zitten. Het creëert rust, je focust je echt op één ding."

Levenslessen

Verschillende levenslessen kun je uit een schaakspel halen. "Nadenken voordat je een zet doet en je ervan bewust zijn dat je voor die zet verantwoordelijk bent. En als je echt beter wilt worden, dan moet je goed naar je vorige partij kijken, jezelf afvragen wat je goed of fout hebt gedaan."

"Zelf ben ik daar soms te onrustig in, dan wil ik meteen door naar de volgende partij. Ook als ik schrijf vind ik de eerste versie het leukst, maar soms moet je er gewoon nog een keer naar kijken."

Zijn plannen in deze thuisblijfperiode? Een tweede boek schrijven. Hij schreef zijn boek Ik heb een slimme droger in een koffietentje met jazzmuziek op de achtergrond, dus nu is Tex op zoek naar een andere fijne schrijfplek.

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een bestaande podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag- tot en met donderdagnacht te horen op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten ook te horen in de podcastapps van Apple, Google en de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met René van Meurs
Luister hier naar de aflevering met Rayen Panday

Ster advertentie
Ster advertentie