Cultuur & Media

Wordt Melania Trump de huisvrouw van het Witte Huis?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt Melania Trump de huisvrouw van het Witte Huis?

Ze heeft een zwaar Oost-Europees accent, ze was model en ze ziet er een beetje tegenop om in het Witte Huis te wonen: het is immers stukken kleiner dan dat ze gewend is. Melania Trump wordt de opvolger van Michelle Obama. Hoe zal zij het gaan doen? En wat moet ze allemaal kunnen?

Vlak na het bezoek van Donald en Melania Trump aan het Witte Huis circuleerde al snel een foto op Twitter waarop te zien is hoe Michelle Obama en Melania Trump zich aan elkaar voorstellen: ‘Hi, I’m Michelle’. Waarop Melania Trump antwoordt: ‘Hi, I’m Michelle’, verwijzend naar de speech die ze eerder dit jaar voor een deel letterlijk kopieerde van de huidige first lady.

Een rappende first lady

Het zal nog lastig voor Melania Trump worden om Michelle Obama te kopiëren. Wat wil je met een first lady die zich rappend laat rondrijden met Missy Eliott op de achterbank? Michelle Obama is al jaren ontzettend populair, ze toont zich betrokken, ze zet zich in voor beter onderwijs en meer kansen voor meisjes. Tegelijkertijd staat ze altijd naast haar man. Melania Trump komt wat stijver en oppervlakkiger over. Ze heeft al gezegd dat ze in de jaren dat haar man president is, wat meer op de achtergrond zal blijven. Ze wil zich met name toeleggen op de zorg van hun tienjarige zoon Barron.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een huisvrouw in het Witte Huis, de verwachtingen van Melania Trump zijn niet hooggespannen. Maar, zo zegt Amerika-deskundige en antropoloog Markha Valenta vandaag in het radioprogramma OVT op NPO Radio 1: “Ze kan nog een grote ontwikkeling doormaken. Dit zagen we ook bij Jackie Kennedy. Die leek aanvankelijk niet zo betrokken, maar uiteindelijk was ze heel serieus bezig.” Jackie Kennedy legde zich naarmate ze groeide in haar rol onder meer toe op de inrichting van het Witte Huis, op het verzamelen van historisch interessante meubels. Ze zette zich daarnaast in voor het kunstbeleid van Amerika en ze maakte ook nog een televisieserie waarvoor ze, als enige first lady in de geschiedenis, een Emmy ontving.

Do’s en dont’s

De first lady heeft vooral een symbolische rol, stelt Valenta in OVT. “Je symboliseert de waarden waar het land voor staat. De first lady wordt geacht politiek en sociaal engagement te tonen en zich in te zetten voor de maatschappij.” Het is nog lastig om precies de juiste hoeveelheid betrokkenheid te tonen, want een first lady die té betrokken is moet je ook weer niet hebben, zegt Valenta.

Hét voorbeeld van een te ambitieuze first lady is Hillary Clinton. Clinton is de enige first lady in de geschiedenis geweest die een deel van het Witte Huis had ingericht als haar kantoor. De toenmalig president Bill Clinton had Hillary benoemd om de gezondheidszorg, een politiek gevoelig thema, te hervormen. Haar werk stuitte op veel weerstand. Valenta: “Het werd zichtbaar dat zij met haar man samen aan het regeren was. Ze had een formele positie en dat wil het Amerikaanse volk niet, dat gaat te ver.”

Hetzelfde gold voor Eleanor Roosevelt. Haar man kon door de ziekte polio moeilijk reizen. Eleanor nam veel van zijn taken over, reisde het hele land door en was zijn oren en ogen gedurende zijn termijn als president. Maar op het moment dat Eleanor zich te uitdrukkelijk ging toeleggen op de positie van de vrouw, burgerrechten en asielzoekers, werd ze teruggefloten. Ze moest zich inhouden, iets waar ze veel moeite mee had.

Een dochter als first lady

Het is nog speculeren in welke richting Melania Trump zich precies zal ontwikkelen. Volgens Amerika-deskundige Valenta is de kans groot dat dochter Ivanka Trump, het lievelingetje van haar vader, veel van de taken van de first lady zal overnemen. Een voorteken is dat zij vorige week, bij het bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan Donald Trump, in plaats van Melania aanwezig was. Dit wordt gezien als ongebruikelijk. Naar verluidt heeft Ivanka Trump niet veel gezegd tijdens de ontmoeting: volgens insiders zat ze er vooral bij ter ‘decoratie’.

Ster advertentie
Ster advertentie