Naar homepage
Cultuur & Media

De Gouden Kooi schreef televisiehistorie
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Kooi schreef televisiehistorie

Twaalf jaar geleden gingen de poorten van de beruchte Gouden Kooi villa open, de deelnemers mochten weer naar buiten. VPRO Gids-redacteur Elja Looijestijn heeft een driedelige podcast-serie gemaakt om terug te blikken op dit bijzondere stuk tv-geschiedenis, met oud-deelnemer Huub van Ballegooy. Ze schoof aan bij De Nieuws BV.

"Ik heb bij Huub, een van de meest beruchte inwoners, op school gezeten, dus ik ken hem al sinds mijn twaalfde. Daarom keek ik ook naar het programma", vertelt Looijestijn. "Hij groeide uit tot een van de grootste agressievelingen en hij deed rare dingen op tv."
Quote

Hij deed rare dingen op tv.

Looijestijn

Machogedrag

Looijestijn: "Hij heeft er tot de finale ingezeten en hij heeft mij verteld dat hij heel bewust het besluit heeft genomen om zich macho te gedragen en zich agressief op te stellen. Zo heeft hij zich ook heel populair gemaakt en zich erdoorheen geworsteld."

Een soap met echte mensen

"Het werd echt neergezet als een soap met echte mensen", vertelt Looijestijn. "Het waren ook echte mensen, maar ze hadden wel een bepaalde rol en een bepaalde verhaallijn, waar ze na een tijdje zelf aan wilden gaan voldoen. Hun eigen persoonlijkheid werd uitvergroot en aangemoedigd. Huub was daar heel erg goed in. Dat vonden ze ook leuk en dat was ook het spel."
Quote

Hun eigen persoonlijkheid werd uitvergroot en aangemoedigd.

Looijestijn

Huub van Ballegooy

"Hij is altijd achter de schermen gaan werken," antwoord Looijestijn op de vraag wat Van Ballegooy na De Gouden Kooi is gaan doen. "Hij is buiten de publiciteit gegaan en achter de schermen aan de slag gegaan binnen de televisiewereld, want de reality-tv was gewoon echt zijn ding."

Terror Jaap rolt door braaksel

Het verhaal waar deelnemer Jaap in zijn eigen braaksel ging rollen is een fragment wat velen zich nog herinneren. Van Ballegooy zegt hierover het volgende in de podcast: "Het was geen kots, het was paardenvoer. We hadden paarden en die eten slobber, een soort havermout dat je met water aanmaakt. Jaap had dat naast zijn bed gezet om te pesten, want het leek op braaksel. Vervolgens ging hij hierin rollen, en iedereen dacht dat het zijn eigen kots was."

Looijestijn: "Bijna niemand weet dat dit geen braaksel was. Dit zijn dingen die ze deden, omdat dat ophef op ging leveren en mensen hierover gingen praten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie