Cultuur & Media
NTR

Michael Middelkoop: 'Ik had twee gebroken polsen, een gescheurde knieschijf en een gekneusde nier'

foto: Michael Middelkoopfoto: Michael Middelkoop
  1. Nieuwschevron right
  2. Michael Middelkoop: 'Ik had twee gebroken polsen, een gescheurde knieschijf en een gekneusde nier'

Regisseur Michael Middelkoop maakte de korte film CRONOS die op 15 januari om 21.35 uur te zien zal zijn op NPO3. CRONOS is het tweede deel van Onze Straat, een nieuwe zesdelige dramaserie. Hij maakte verder commercials en videoclips voor artiesten als Anouk en Donnie. Met zijn film Snor debuteerde hij op het International Film Festival Rotterdam en zijn succesvolle web serie Vakkenvullers bereikte op YouTube een recordaantal views. In Kunststof vertelt Michael over zijn opvoeding, vaderschap en zijn nieuwe film.

Een monster uit het verleden

In de film CRONOS wordt Mus, na de geboorte van zijn zoon, overvallen door vreemde grillen van een pijnlijk trauma. Zijn enige uitweg is de confrontatie aangaan met een monster uit het verleden: zijn vader.

Het scenario is geschreven door Moniek Kramer en geproduceerd door Family Affair Films. Werner Kolf speelt de hoofdrol als Mus. Melody Klaver speelt zijn vrouw en Romana Vrede zijn moeder.

De giftigheid van erfelijkheid

Michael Middelkoop zijn eigen angsten over de giftigheid van erfelijkheid in de film. "Dat speelde voor mij wel toen ik vader werd: welke goede dingen zal ik overnemen van mijn vader, en welke slechte? Ik heb zelf een moeilijke verstandhouding met mijn vader.

Hij was een heel dwingende niet fijne kracht, de korte tijd dat hij in mijn leven was. Dat heeft bij mij wel iets achtergelaten van, als ik straks vader ben moet ik het goed doen. Toen eenmaal mijn zoontje was geboren merkte ik dat ik veel zenuwen in me had.

Ik was heel jong toen mijn ouders gingen scheiden, daarna was mijn vader sporadisch in mijn leven en toen ik achttien was, is hij van de ene op de andere dag verdwenen en heeft niets meer van zich laten horen.

Ik wilde een soort wraakfilm maken. Je kunt niet voor je ouders kiezen, maar zij kunnen er blijkbaar wel voor kiezen om jou te verlaten."

Van drie hoog van het balkon

Als elfjarige jongen is Michael al slaapwandelend van drie hoog van het balkon gevallen. "Ik had twee gebroken polsen, een gescheurde knieschijf en een gekneusde nier. Daar lag ik, driedelig in het gips op de bank. Ik moest drie maanden thuis herstellen.

Er waren nog geen smartphones, geen streamingdiensten. Mijn broer haalde iedere week tien films voor me, en daar zat van alles tussen, van B-horror tot hele moeilijke Indie-drama's. Hier ligt wel de basis waarom ik filmregisseur wilde worden, denk ik."

Foute mannen bij het vuil

Michael maakte eerder een videoclip voor het nummer Het is klaar van Anouk. Hierin zie je allerlei mensen van een galerijflat vallen. "In mijn pitch naar Anouk stond letterlijk: 'Ik wil een videoclip maken waar elke vrouw die een rotvent heeft gehad zich aan kan optrekken. Ik wil de ultieme video maken voor jou en ook voor mijn moeder. Jouw muziek klinkt alsof je altijd mannen goed bij het vuilnis kunt zetten.'

Ik wil graag een video maken waarin vrouwen in heel Nederland collectief hun mannen op allerlei kleurrijke manieren bij het vuil zetten. Ik bewonder Anouks kracht en die herken ik ook bij mijn moeder."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie