Cultuur & Media
KRO-NCRV

CDA-top uit anoniem 'zorgen' over Omtzigt: 'Eenzijdig lekken is gevaarlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-top uit anoniem 'zorgen' over Omtzigt: 'Eenzijdig lekken is gevaarlijk'

In De Telegraaf werden anoniem "zorgen" geuit over Pieter Omtzigt door de top van het CDA. Omtzigt zou tijdens zijn werk "huilbuien" hebben en spullen door de kamer gooien. In het Mediaforum van Spraakmakers wordt besproken hoe om te gaan met anonieme bronnen.

Video niet beschikbaar

Voor Kamerlid Omtzigt is inmiddels een steuncampagne opgezet. Volgens Volkskrant-verslaggever Frank Hendrickx is het al langer bekend dat het schuurt tussen de partijtop en Omtzigt. Het feit dat Omtzigt zegt langer thuis te blijven heeft volgens Hendrickx ook te maken met die moeizame relatie.

Eenzijdige lek

Hendrickx en ook NOS-collega Marleen de Rooy zeggen in het werk wel eens gebruik te moeten maken van anonieme bronnen. De Rooy: "Maar als het gaat om één persoon en hoe die functioneert, dan is het opvoeren van die bron wel lastig."

Sportjournalist Kees Jansma zegt in het Mediaforum dat terughoudendheid bij anonieme bronnen gepast is. "Als er eenzijdig gelekt wordt, dan is het gevaarlijk om als dit journalist te accepteren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Parlementair journalist Wouter de Winther haalde in zijn column een anonieme reactie aan van de CDA-partijtop. Deze bron geeft aan niet te weten wanneer Omtzigt weer aan het werk gaat. Een quote uit het stuk: "Het CDA zegt dat dit aan het Kamerlid zelf is. Op hoog niveau wordt rekening gehouden met maanden, gezien ervaringen met huilbuien, door de kamer vliegende projectielen en onbehoorlijke gesprekken waar zowel ambtenaren als bewindspersonen de afgelopen maanden mee te maken kregen."

Huilbuien en onbehoorlijke gesprekken

De termen "huilbuien" en "onbehoorlijke gesprekken" zijn kwalificaties die - wanneer ze anoniem worden gegeven - volgens Jansma te ver gaan. "Er wordt altijd gelekt omdat degene die lekt daar enig voordeel uit peurt. Omtzigt zelf is niet om een reactie gevraagd", aldus Jansma.

Arib

Eerder spraken we in het Mediaforum van Spraakmakers over een verhaal van RTL Nieuws over Kamervoorzitter Arib. Daarin werden meerdere anonieme bronnen aangehaald die de voorzitter "achterbaks, leugenachtig en manipulatief" noemde.

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje noemde dit "geen journalistiek voldragen productie". Volgens Oranje is het niet gek om te werken met anonieme bronnen. "Sterker nog: wie de vinger achter de macht wil krijgen, zal bijna niet anders kunnen." Maar dat betekent niet dat alleen anonieme bronnen genoeg zijn, stelt hij.


Context

Jansma werkte jarenlang bij Studio Sport en is voormalig perschef van Oranje. Hijbegrijpt het gebruik van anonieme bronnen ook. Als sportjournalist staat hij net als parlementair journalisten vaak voor een gesloten deur. Als je dan toch alleen maar anonieme bronnen hebt die het verhaal willen vertellen, dan moet je volgens hem als journalist zelf tegengeluid geven. "Je kunt niet zomaar een lek opvoeren, dan zul je zelf tegengas en context moeten geven."

Het politiek forum met Frank Hendrickx en Marleen de Rooy

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie