Cultuur & Media

Van Snoop Dogg tot Ice Cube: de Nederlandse fotograaf Ilja Meefout kreeg ze voor zijn lens

BNNVARA
foto: Ilja Meefoutfoto: Ilja Meefout
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Snoop Dogg tot Ice Cube: de Nederlandse fotograaf Ilja Meefout kreeg ze voor zijn lens

Toen Ilja Meefout acht jaar oud was werd hij verliefd op hiphop. Uiteindelijk maakte hij er zijn werk van en fotografeert hij al bijna dertien jaar diverse grote hiphopartiesten. In De Nieuws BV vertelt hij over zijn werk en hoe hij die ene bijzondere foto van Snoop Dogg maakte.

Als kleine jongen groeide Ilja Meefout op met grote hiphop artiesten als Snoop Dogg en Lil' Wayne. Meefout kreeg een bandje van Eric B. & Rakim van zijn broer en hij was gelijk verkocht. "Het gevoel dat je van de muziek kreeg paste heel erg bij wat ik om me heen zag. Veel beton, junkies en armoede." Meefout groeide op in de Bijlmer en de muziek waar hij naar luisterde gaf troost.

De liefde voor fotografie kwam pas later, op zijn vijfentwintigste ging Meefout er serieus mee aan de slag. "Ik heb denk ik altijd al oog gehad voor compositie. Als ik flats zag, dan maakte ik in mijn hoofd al beelden." Met zijn camera legde hij vrienden vast die muziek maakten en zo breide hij zijn netwerk uit.

Snoop Dogg

Er is één foto die het leven van Meefout veranderde. Snoop Dogg trad in 2008 op in de Heineken Music Hall met een Ajax-shirt aan. Meefout fotografeerde de bekende rapper backstage met het shirt en een joint. "Voor mij zijn het twee iconen. Snoop Dogg is een iconische rapper en Ajax is een iconische club." Meefout kreeg vijf seconden voor de foto's, twee foto's zijn het resultaat.

Tijd en aandacht

Meefout ziet de hiphopartiesten niet als grote, onbereikbare sterren. Hij ziet ze meer als jongens met wie hij vroeger opgroeide. Hierdoor portretteert hij de artiesten gewoon zoals ze zijn en niet als grote sterren. "Ik merkte dat rappers in de media weinig serieuze aandacht kregen. Misschien ben ik niet de beste fotograaf, maar ik heb de tijd en de aandacht voor mijn onderwerp. Ik vind het fijn om iemand te fotograferen op een natuurlijke manier."

De meest iconische portretten heeft Meefout samengevoegd in het boek '1, 2 1, 2 Portraits of Hiphop'. De titel verwijst naar een testperiode, Meefout omschrijft zichzelf als een hiphophead met een camera en niet als fotograaf.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie