Cultuur & Media
NTR

'Mijn hele leven draait om muziek maken’, Torre Florim voorman van De Staat

foto: Torre Florim
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn hele leven draait om muziek maken’, Torre Florim voorman van De Staat

Torre Florim is de zanger en charismatische voorman van De Staat. De rockband uit Nijmegen werd in 2007 opgericht, speelt inmiddels op internationale podia en heeft zes studioalbums op hun naam. "Ik ben altijd zeer ambitieus geweest", vertelt de zanger in Kunststof. "Dat ik in mijn eentje iets kan maken wat klinkt als een groep mensen, dat is wel een beetje mijn specialiteit geworden."

Torre Florim, muzikant - Kunststof

Rood, geel en blauw

Momenteel werkt De Staat aan het nieuwste project Red, Yellow, Blue waarbij de nummers gecategoriseerd worden op kleur in plaats van genre. "Het leek me al langer leuk om onszelf een beetje op te splitsen in verschillende kleuren", licht Torre Florim toe.

"We worden met enige regelmaat zowel geroemd als niet geroemd om onze veelzijdigheid. Door ons op te splitsen in drie kleuren en dus ook drie sferen, omarmen we heel erg onze veelzijdigheid. Dat is creatief superleuk om te doen.

Rood is de meer agressievere kant van ons. Geel de wat gekkere, dansbare kant en blauw is veel meer de introspectieve, rustigere kant. Eigenlijk ben je drie albums aan het maken. En terwijl we het aan het uitbrengen zijn, zijn we het ook aan het maken. Ik kan het iedereen aanraden."

‘De Staat is een goede naam voor een band’

De naam komt van componist Louis Andriessen (1939-2021) met zijn stuk De Staat. "Ik studeerde compositie en muziekproductie op de HKU en toen werd dat stuk gedraaid door een van de docenten. Ik was aan het nadenken over een goede naam en ik vond De Staat een goede naam voor een band. Ik moest wel veel mensen ervan overtuigen, maar ik dacht meteen; dit is de beste naam.’

‘Mijn hele leven draait om muziek maken’

Zijn hele leven draait om muziek maken, vertelt de zanger. "Toen ik zestien was, zat ik in een band en toen dacht ik al; over twee jaar sta ik op Lowlands. Dat sloeg helemaal nergens op natuurlijk, maar ik was daar wel heel erg mee bezig.

Ik maakte gewoon heel veel muziek de hele tijd. Toen was het echt achter mijn laptop zitten en liedjes maken, het was puur schrijven en produceren. Als ik aan die tijd terugdenk, heb ik er hele romantische gevoelens over."

‘We hebben nooit ruzie over de creatieve invulling’

Naast zanger, gitarist en frontman van De Staat, is Torre Florim ook componist. "Ik ben wel de creatieve motor, ik schrijf bijna alle nummers en produceer de platen.

Meestal heb ik een basis gemaakt, een demo. Daar beginnen we mee. Maar samen maken we die nummers af en werken we het uit. Als we samen gaan spelen dan wordt het pas echt goed. Dan wordt het De Staat.

Het moet voor mij wel een beetje bij het gevoel blijven waarom je dit ooit bent begonnen. Die liefde moet erin zitten. Het is een speciaal iets. Het is een broederschap. In het begin dan doe je een band. En het duurt echt heel lang voordat je een band bent.

We hebben elkaar heel erg nodig. Hoe langer we bij elkaar zijn, des te meer ik besef hoe belangrijk het is dat het deze vijf mensen zijn. Dat is lastig uit te leggen, maar het is een soort van groepsdynamiek die perfect is. Zolang het nog leuk is met zijn vijven gaan we door."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie