Cultuur & Media
KRO-NCRV

Matthijs van Nieuwkerk stopt met DWDD: gaat hij reisprogramma's maken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Matthijs van Nieuwkerk stopt met DWDD: gaat hij reisprogramma's maken?

De kogel is door de kerk: na 15 jaar stopt Matthijs van Nieuwkerk als presentator van De Wereld Draait Door. Tv-maker Erik Noomen weet al wat hij hierna gaat doen. "Ik zet er 100 euro op dat hij over twee jaar reisprogramma's gaat maken over zijn grote liefdes in de Mississippi Delta."

Noomen zegt in het Mediaforum in Spraakmakers dat hij de energie waarmee Van Nieuwkerk DWDD groot maakte, zag afnemen de afgelopen jaren. "De plooien in zijn gezicht kwamen steeds dichter bij de tafel."

Noomen kan zich voorstellen dat Van Nieuwkerk na vijftien jaar wat anders wil "dan enthousiast zitten doen aan die tafel".

DWDD

Het Algemeen Dagblad meldt dat ook het programma zelf stopt. Een verstandige keuze, denkt adjunct-hoofdredacteur van NRC Elske Schouten. "Het lijkt me afschuwelijk om de nieuwe presentator te zijn. Dan ziet iedereen naar je te loeren of je even goed bent als Matthijs." Als het programma toch doorgaat, dan zou Schouten in ieder geval de naam wijzigen.

Volgens Noomen bewijst de begintijd van DWDD - met andere presentatoren zoals Francisco van Jole - dat het format echt bij Van Nieuwkerk hoort. "Van Jole was niet om áán te zien. De kijkcijfers waren verschrikkelijk. Het concept bleef hetzelfde en toen ze daar Matthijs neerzetten, explodeerde het." Met Van Nieuwkerk werd het sneller, grappiger en beter. "Hij heeft het echt gemaakt", zegt Noomen.

Volgens de NPO maakt Van Nieuwkerk dit seizoen af. De laatste aflevering is op vrijdag 27 maart.

Ster advertentie
Ster advertentie