Cultuur & Media
NTR

Rapper en producer sor na gehoorverlies: 'Ik geniet nu meer van de compositie dan van de muziek zelf'

foto: sor
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapper en producer sor na gehoorverlies: 'Ik geniet nu meer van de compositie dan van de muziek zelf'

Vrijdag komt het debuutalbum van rapper sor uit. De winnaar van het tv-programma Maestro laat in zijn muziek de werelden van klassieke muziek en hiphop samensmelten. In Kunststof vertelt hij dat hij tijdens het werken altijd een pak draagt: “Ik wil niet het gevoel hebben dat ik in een studio zit. Het moet lijken alsof ik al op het podium van het Concertgebouw sta.”

Sor, rapper en producer

Plotsteling gehoorverlies

In 2018 kreeg Rosario Mussendijk – artiestennaam sor – plotseling te maken met gehoorverlies. Het jaar daarvoor had hij al moeite met het kijken in fel licht en droeg hij daarom een zonnebril. “Op een dag kon ik ineens niets meer horen, zien en ook niet meer lopen. Gelukkig kwam mijn zicht vanzelf terug en ook het lopen ging weer.”

Alleen zijn gehoor blijft beschadigd. “Ik ben nog steeds op zoek naar de verklaring voor mijn gehoorverlies. Ik zie veel artsen, maar niemand weet de oorzaak. Fysiek gezien ben ik helemaal in orde, ik heb zelfs heel goede oren. Dat is altijd zo geweest, ik deed alles met mijn oren. Als ik overstak keek ik niet, ik hoorde de auto’s aankomen.”

'Muziek klinkt niet meer mooi voor mij'

Door zijn gehoorverlies wordt sor gedwongen om muziek te maken met hulpmiddelen. “Ik heb gehoorapparaten, synthesizers en gebruik een rugzak met een bas erin. Die kun je linken aan je telefoon en dan voel je de muziek fysiek in je lichaam.” Toch ervaart hij de muziek nu anders. “Muziek klinkt niet meer mooi voor mij. Ik kan de klanken en kwaliteit niet meer goed horen. Ik geniet nu van de compositie, de manier waarop een nummer in elkaar zit.”

Sor kan de klanken van klassieke muziek beter hebben. “Mijn interesse in klassieke muziek begon toen ik vijftien jaar was. Ik speelde al langer keyboard, maar ontdekte dat pianomuziek de kern is van klassieke muziek.” Hij wou dan ook heel graag meedoen aan Maestro en was bloedfanatiek. “Ik belde iedereen om drie uur ’s nachts op. Wie wakker was en opnam kreeg een optreden van mij. Ik wilde weten of ik het dirigeren goed deed en vroeg om feedback.”

Line-ups met alleen maar mannelijke rappers

Van zijn moeder mag sor niet rappen over pussy’s en ho’s. “Dat is nu de norm. Alle rappers die ik ken en met wie ik werk zijn gewoon vrouwvriendelijk in hun teksten.” Toch is er nog ruimte voor verbetering. “Nog steeds zijn er line-ups met alleen maar mannelijke rappers. Terwijl er echt veel harde vrouwen zijn! Die checken ze gewoon niet. Daar zou ik juist voor komen, je wil toch niet de hele dag naar alleen maar guys luisteren?”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie