Cultuur & Media
NOS

Documentaire over Ella Fitzgerald: 'Jazz is vrijheid en zij kon die ten volle benutten'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire over Ella Fitzgerald: 'Jazz is vrijheid en zij kon die ten volle benutten'

Woensdagavond zendt Het Uur van de Wolf op NPO2 een documentaire uit over Ella Fitzgerald: 'How Long Has This Been Going On'. Zangeres Denise Jannah zag de film al eerder en vertelde in Met het Oog op Morgen meer.

Video niet beschikbaar

Dat Ella Fitzgerald nog altijd gewaardeerd is, verrast Jannah niet. "Ze heeft met haar muziek zoveel mensen geraakt, blij gemaakt, tranen opgeroepen in hoe zij haar teksten interpreteerde. Ze heeft zich ontpopt als een echte rasmuzikante."

En dat is niet vanzelfsprekend voor zangeressen. "Een zangeres was in die tijd echt 'voor erbij'. De kers op de taart. Maar zij was een echte musician singer. Instrumentalisten konden hun instrument stemmen op haar stem, door de zuiverheid waarmee ze zong."

Muzikaal genie

Fitzgerald kon bovendien goed improviseren. Ook dat is niet iedereen gegeven. "Het is niet zo van: je studeert iets in en herhaalt het negentig keer. Jazz is vrijheid en zij kon die vrijheid ten volle benutten."

Maar arrogantie was bij de zangeres niet te bespeuren. "Ze bleef toch een grote bescheidenheid houden. En vooral dat maakte haar zo bijzonder, want ze had best met recht en reden naast haar schoenen kunnen lopen. Ze maakte het waar."

Liever luisteren?

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie