Cultuur & Media

Buch in de bajes: 'Ze zijn natuurlijk allemaal onschuldig'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buch in de bajes: 'Ze zijn natuurlijk allemaal onschuldig'

Voor een nieuw seizoen Buch in de Bajes ging Nicole Buch langs bij verschillende buitenlandse gevangenissen. Zo ook een gevangenis in Italië waar de dames van de maffia zitten. "Ze zijn natuurlijk allemaal onschuldig, zeiden ze."

Het regime in deze Italiaanse gevangenis is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Buch at taart met de dames en werd een heerlijke pasta voorgeschoteld – passend in het beeld van het land. De vrouwen, die op de extra beveiligde afdeling zitten, spelen een belangrijke rol binnen de maffiafamilies en de georganiseerde misdaad. "Maar ook binnen de gevangenis hebben ze het goed georganiseerd voor zichzelf."

Nicole Buch over een nieuw seizoen van Buch in de Bajes

De vrouwen hebben de beschikking over gasstelletjes, ze hebben een kapper, kunnen ongestoord taarten bakken en hebben een eigen moes- en kruidentuin voor ingrediënten. "Je kan denken ze hebben allerlei faciliteiten en er wordt van alles geboden, maar vrijheid hebben ze niet."

Vrijer in de gevangenis

De maffiadames beweren onschuldig te zijn en alleen vanwege hun naam vast te zitten. "Ze liegen niet, ze vertellen hun beleving. We mogen daar allemaal een oordeel over hebben." Naar hun beleving zijn ze misschien ook onschuldig, vertelt Buch. Ze groeien op in clans en worden misschien geacht met bepaalde mannen te trouwen. "Ze hebben lang niet altijd een gezellig gezinsleven."

Buch sprak met een vrouw, wiens man ook vastzit, die vertelde nu nog braaf op bezoek te gaan, maar eigenlijk van deze man af te willen. Dat moet voorzichtig, stap voor stap. "Wat je zag is dat heel veel van deze vrouwen zich in gevangenschap vrijer en veiliger voelen dan daarbuiten."

Auditeren vanuit de gevangenis

Een andere vorm van vrijheid kwam Buch tegen in Georgië, waar de gedetineerden in de gevangenis per dag vijf uur de tijd kregen voor recreatie. Dat is bijzonder, vertelt Buch, want ze komen uit het Sovjettijdperk waarin mishandeling en marteling in de gevangenis aan de orde van de dag was. Eén vrouw auditeerde zelfs vanuit de gevangenis voor The Voice of Georgia. "Die heeft zelfs gratie gekregen. Dat vond ik wel heel wonderlijk."

De vrouw zat vast voor een roofoverval, maar woont inmiddels bij de man met wie ze de overval pleegde, is getrouwd en heeft een kind. Buch gelooft in vrijheden, medemenselijkheid en tweede kansen, "maar dit ging wel heel ver."

Hoge straffen

De vrijheden en creatieve uitingen, zoals muziek en toneel, hebben ook te maken omdat allerlei mensen vastzitten vanwege hoge straffen die staan op het gebruik van drugs. Voor het op zak hebben of gebruiken van een pilletje staat tot 8 jaar cel.

Buch ontmoette een vrouw van 25, die in een kerkkoor zong. "Een mooie meid die nu jaren vast moet zitten omdat ze wat drugs voor haar vriendje heeft verstopt. Dat vond ik schrijnend."

Buch in de bijzondere bajes is donderdagavond te zien op SBS 6, met in de eerste aflevering de Italiaanse maffiadames.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie