Cultuur & Media
EO

Aantal omroepen omlaag? 'Nee, hoe meer omroepen, hoe beter!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal omroepen omlaag? 'Nee, hoe meer omroepen, hoe beter!'

Het aantal omroepen moet omlaag van negen naar zes. Dat was één van de conclusies van een rapport van het Adviescollege Publieke Omroep dat gisteren werd gepresenteerd. Slecht idee, vindt mediakenner Victor Vlam: "Er zijn veel meer levensvisies dan zes", zegt hij in Dit is de Dag.

'De NPO moet van 9 naar 6 ledenomroepen' - is dat een goed idee?

Vlam vindt het juist een groot goed dat er veel omroepen zijn. "Hoe meer, hoe beter", zegt hij. "Ik denk dat we in Nederland een pluriform stelsel hebben, wat heel waardevol is. Je incorporeert meningen van een heleboel mensen erin", zegt hij. Het omlaag brengen naar zes omroepen is 'arbitrair', vindt de mediakenner, die de podcast De Communicado’s maakt.

Het aantal omroepen is recentelijk uitgebreid met de komst van Ongehoord Nederland en Omroep Zwart. Die omroepen staan voor groepen die de omroep nog niet goed bediende, denkt Vlam.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan via deze link op het platform DIT.

BBC-model

Een andere mediakenner, Mark Koster, wil juist naar minder omroepen. Sterker nog: het liefst ziet hij er maar eentje. "Het is tijd voor een BBC-model. Het is krankzinnig dat we met zoveel omroepen zitten", zegt hij. "Ik vraag het wel eens aan mijn zoons van 18 en 22 en die hebben werkelijk geen idee. Het is totaal niet na te gaan. De NPO is een soort vergaarbak waar allemaal varkentjes met hun neuzen inzitten", vindt hij.

Hij geeft toe dat er bijvoorbeeld wel verschillen zijn tussen programma’s van de linkse omroep BNNVARA en de rechtse omroep WNL, maar tussen veel andere omroepen niet.

In een soort BBC kan er prima pluriformiteit zijn, vindt Koster: "Arnold Karskens (de directeur van Ongehoord Nederland, red.) moet bij de publieke omroep de massa-immigratie kunnen bekritiseren, maar dat kan prima in een BBC-model", vindt hij. "Zet nou gewoon de beste mensen van alle omroepen bij elkaar!"

Omroepen eruit?

Koster ergert zich aan het feit dat er steeds maar omroepen bij komen, maar dat er nooit omroepen verdwijnen: "Het is een soort Hotel California", zegt hij. Hierop heeft het Adviescollege Publieke Omroep wél een oplossing gevonden: er komt een autoriteit die omroepen de deur kan wijzen als ze niet genoeg onderscheidend zijn.

Dit laatste kan op goedkeuring rekenen van Jan Slagter, die als directeur van Omroep MAX misschien wel de bekendste omroepdirecteur is. "Ik zeg al achttien jaar dat de publieke omroep een voordeur heeft en geen achterdeur", zegt hij. Omroepen moeten in de toekomst onderscheidend zijn, een maatschappelijke verankering hebben én genoeg leden. "Als je te algemeen bent, dan zou het zomaar kunnen zijn dat die autoriteit zegt dat je het bestel moet verlaten. Dat zou ik een hele goede ontwikkeling vinden."

'De NPO moet van 9 naar 6 ledenomroepen' - is dat een goed idee? (25 september 2023) - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie