Cultuur & Media

Voor de vertwijfelde bingewatcher is er nu de 'nationale Seriegids'

foto: Netflixfoto: Netflix
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor de vertwijfelde bingewatcher is er nu de 'nationale Seriegids'

Stranger Things, House of Cards, Breaking Bad? Wat wordt het vanavond? Moeilijk kiezen door het overweldigende aanbod aan series? Vanaf morgen niet meer, volgens Jeroen Vullings. Dan ligt de Seriegids van Vrij Nederland in de schappen. Met daarin recensies van driehonderd series, allemaal beoordeeld met heus rapportcijfer. Van A Perfect Spy en Absolutely Fabulous tot True Blood en Twin Peaks. Een gids voor de beginnende én de ervaren bingewatcher.

Waarom een seriegids?

Bij de Nieuwsshow was te gast Jeroen Vullings, redacteur van Vrij Nederland en een van de initiatiefnemers van de gids. Volgens eigen zeggen is Vullings bingewatcher van het eerste uur en deed hij 'het' al jaren voor de rest van ons deze hobby oppikte. Samen met zijn echtgenote urenlang kijken naar series. Toen werd hij nog raar aangekeken, tegenwoordig doet veertig procent van de Nederlandse seriekijkers gezellig met hem mee. "Inmiddels kijken er meer mensen zo krankzinnig, als een maniak naar al die series."

Toegegeven; hij zal niet de enige zijn die voor de komst van streamingdiensten als Netflix al een hele reeks afleveringen van dezelfde serie bekeek. Verschil met vroeger is het immense aanbod, én het gemak waarmee je hele series achter elkaar wegkijkt. Waar je tien jaar geleden nog elke vier afleveringen moest opstaan om je Friends dvd-tje om te wisselen, en flink in de buidel moest tasten voor de nieuwste dvdbox van Greys Anatomy, zit er nu allerlei moois verborgen onder één knop op je afstandsbediening.

Geen 10, maar een 11. Zó goed is Narcos, volgens de recensenten

'Niemand zag er wat in'

Maar dat alsmaar uitdijende aanbod heeft ook een keerzijde. Want wat is nu wel de moeite waard en wat kun je beter links laten liggen? Welke serie moet je vanavond kijken om morgen bij het koffieapparaat mee te kunnen praten? Keuzestress, dus. Niet nodig, vond Vullings. Het idee voor een nationale seriegids ontstond al jaren geleden, maar niemand zag er wat in. Vijf hoofdredacteuren later had hij er nu eindelijk een te pakken wel groen licht voor zijn plan gaf. Vullings: "De nieuwe, Ward Wijndelts, die vond het een goed idee."

Rapportcijfer Designated Survivor: 1

Vullings is blij dat 'ie er nu is, die gids. Want, zegt hij: "Het was een helse onderneming om dat allemaal te maken. We hebben het in korte tijd gemaakt, en we hebben zo'n driehonderd recensies erin, en grote stukken. En lijstjes, allerlei lijstjes!" De gids bevat niet alleen series van nu, maar ook van vroeger. Vanaf 1981 ongeveer, zegt Vullings: "Want toen ontstond de moderne serie zoals we die nu kennen, met meerdere verhaallijnen door elkaar, en verhalen die meerdere afleveringen doorlopen."

Naast een recensie kregen de series ook een cijfer. Geen sterren of duimpjes, maar een ouderwets rapportcijfer. Alhoewel, ouderwets? De cijfers in de gids variëren van 1 tot 11. Geen 10, maar een 11, zo goed zijn sommige series. Volgens de recensenten dan. Welke dat zijn kun je lezen in de gids. Voor nu vast twee weggevertjes: Designated Survivor krijgt een beschamende 1 (op IMDB een 7,8), en Narcos een jubelende 11 (op IMDB een 8,9).

Meer weten? Beluister het hele interview met Jeroen Vullings in de Nieuwsshow:

Gids bij bingewatchen

Ster advertentie
Ster advertentie