Cultuur & Media
NTR

Is er in Den Haag te weinig zicht op de omvang van de culturele sector?

foto: Concert at SEAfoto: Concert at SEA
  1. Nieuwschevron right
  2. Is er in Den Haag te weinig zicht op de omvang van de culturele sector?

Afgelopen weekend zou festival Concert at SEA zijn 15-jarige jubileum vieren. Maar helaas, door corona geen meerdaagse festival voor de jaarlijkse 80.000 bezoekers. Aanleiding voor Kwesties om te praten over de grote gevolgen van corona voor de culturele sector.

Aandacht voor de culturele sector

Gerard Rabelink was van 2006 tot mei van dit jaar burgemeester van de gemeente Schouwen Duivenland. "Ik vind dat onze regering eraan moet denken dat onze culturele sector niet in de kou moet komen te staan. Overal is aandacht voor, maar ik vind dat de culturele sector ook de aandacht moet krijgen die ze verdient. Zonder cultuur komen wij in dit land ook niet verder."

"Ik snap wel dat prioriteiten op het economische vlak liggen", vervolgt Rabelink. "Dan wordt de cultuursector soms niet gezien als een wezenlijk onderdeel van die economische sector. Maar ik denk dat er komende tijd daar wel aandacht voor zal zijn en ik denk dat dat goed is."

'Het leed is zo ontzettend groot'

Bas Kennis, gitarist en pianist van de band BLØF, vindt de culturele sector de halsslagader van het land: "Het wordt gewoon niet goed gezien door Den Haag. De hele sector is zo breed, en zo van belang voor het welzijn van Nederland. Dat staat niet in verhouding tot de gelden die er naar KLM gaan.

Niet alleen de artiesten zelf, maar ook de hele industrie die er achter zit: al die toeleveranciers en bedrijven die nu bijna allemaal op omvallen staan omdat er gewoon niets gebeurd. Nu al vier maanden niet, en misschien tot het einde van het jaar niet. Het leed is zo ontzettend groot. Ik denk dat er in Den Haag te weinig zicht is op hoe groot die sector is."

"Daar staan veel mensen niet bij stil, maar het is van essentieel belang dat er straks nog bedrijven zijn om die lampen op te hangen, om mensen achter de bar zetten en beveiliging te regelen", vult Lesly Grieten aan, de festivaldirecteur van Concert at SEA.

Quote

In de evenementen, in theaters etcetera is de anderhalve meter gewoon niet te doen."

Bas Kennis

"Ik denk dat je het landelijk de lijnen moet trekken, met name op ministerieel niveau, niet per regio", zegt Rabelink over de regelingen die voor evenementen moeten worden bedacht. "Je moet daar één lijn in trekken. Het kan niet zo zijn dat Concert at SEA op een andere wijze wordt georganiseerd als Pinkpop."

Luister hier de hele uitzending terug over de grote gevolgen van corona voor de culturele sector.

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie