Cultuur & Media
KRO-NCRV

Waarom het niet erg is dat we dit jaar geen Oscar winnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het niet erg is dat we dit jaar geen Oscar winnen

De uitreiking is pas over een maand, maar vandaag wordt de lijst met kanshebbers voor de Oscars bekend. Dat Nederlandse inzendingen niet meedingen naar de felbegeerde beeldjes vindt artistiek directeur Bero Beyer van het IFFR helemaal niet zorgelijk. Integendeel. "Ik ben juist opgewekt", zegt Beyer in Spraakmakers.

Eind februari barst het circus los en worden de felbegeerde beeldjes uitgereikt op de eenennegentigste Oscar-uitreiking. De Nederlandse inzending voor beste buitenlandse film, Bankier van het Verzet, en twee korte Nederlandse films zijn al langer niet meer in de race voor een Oscar.

Quote

Roma is een film die op papier onverkoopbaar is

Artistiek directeur Bero Beyer

Vorig jaar won fantasyfilm The Shape of Water van Guillermo del Toro de Oscar voor beste film en het jaar daarvoor ging het felbegeerde beeldje naar de coming of age-film Moonlight van Barry Jenkins. Dat juist dit soort films in de prijzen vallen is 'een mooie ontwikkeling' vindt Beyer, artistiek directeur van het International Film Festival Rotterdam.

Onverkoopbaar

Wie ditmaal de Oscar voor beste film moet winnen? Beyer hoopt dat Roma van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón de gelukkige is. "Dat is precies een film die op papier onverkoopbaar is. Het is een zwart-witfilm en hij neemt je mee op een manier die schandalig nonchalant en spectaculair is. En het is zo cinematografisch. Netflix is leuk, maar dit moet je in de bioscoop zien."

Films als Roma, The Shape of Water en Moonlight zijn een goed voorbeeld van dat het loont om buiten de gebaande paden durven te gaan. "Als je de hele tijd binnen de lijntjes blijft kleuren word je niet genomineerd", zegt Beyer. Hij is daarom hoopvol gestemd over de nieuwe lichting Nederlandse filmmakers. "Het zijn echt getalenteerde mensen. Zolang die ook buiten de lijntjes blijven kleuren, komen ze daar ook terecht", zegt de artistiek directeur met het oog op de Oscars.

De eenennegentigste Oscar-uitreiking is op zondag 24 februari in Los Angeles.

Ster advertentie
Ster advertentie