Cultuur & Media
VPRO

De Italiaanse nacht zit vol flirt, feest en ontvluchting

foto: Sony Pictures Classicsfoto: Sony Pictures Classics
  1. Nieuwschevron right
  2. De Italiaanse nacht zit vol flirt, feest en ontvluchting

Italië. Het land van hartstochtelijke liefde en de eindeloze nacht. In de zomers is het er warm. Te warm. Binnenblijven is geen optie. Dus ga je eropuit: feesten. De nachten zijn aanlokkelijk, verleidelijk, maar ook verraderlijk. Want opeens zijn ze voorbij…

Italië is niet alleen een mooi vakantieland. Het is ook een dankbaar filmdecor: prachtige huizen, het gekke drukke Rome, gepassioneerde Italianen die overal doorheen tetteren en de stilte, de krekels en de natuur. Pieter van der Wielen en Maartje Willems bespreken in de 2e zomerspecial van Radio Cinema vier, verleidelijke, Italiaanse zomerfilms.

Quote

Je kunt de hele zomer kijkend doorbrengen: de lijst films over de Italiaanse nacht is oneindig lang.

Romantiek & tragiek

Van de vier besproken films zijn er twee Italiaans en twee Amerikaans. De verschillen zijn duidelijk, de overeenkomsten ook. In de films Roman Holiday en Call Me By Your Name wordt de romantische, hartstochtelijke liefde gevierd. De kijk op het leven en de liefde is soms pijnlijk en tragisch maar altijd wel positief, optimistisch en plezierig.

Roman Holiday is volgens Pieter duidelijk een Amerikaanse film over de Italiaanse nacht. "Alle clichés komen langs. Op elk plein staat een fontein, alle Italianen hebben een scooter, iedereen rookt en drinkt de godganselijke dag."

Quote

Alles is broeierig, zweterig, plakkerig.

Pieter van der Wielen

In La Notte en La Grande Bellezza wordt Italië met Italiaanse ogen bekeken. Ook daar staat de liefde centraal. De beelden zijn prachtig, maar leggen ook duidelijk een probleem bloot: wil je wel echt een leven dat vooral mooi is aan de buitenkant?

Maartje: "De buitenkant is heel mooi, heel vrolijk, heel feestelijk, heel gezellig, heel warm. En de binnenkant heeft eigenlijk geen idee. Die is zelfs misschien een beetje verdord." Pieter: "En die vraagt 'waarom leef ik? En: waarom leef ik dit leven, wie had ik kunnen zijn?' Het leven is zoet, maar met een behoorlijke beschimmelde nasmaak." De films zijn een feest voor het oog maar vertellen daarmee ook een pijnlijk verhaal.

Maar ondanks de verschillen hebben de vier films een duidelijk gemeenschappelijk, essentieel ingrediënt: het zwerven door de nacht. Ronddwalen en het leven dan overdenken. De liefde wordt gevierd, er wordt gehuild, gefeest en gelachen. En, in de films lijkt de zomer oneindig. Maar die zomers gaan er op een gegeven moment vandoor en nemen dan de liefde weer met zich mee.

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. Elke week gaat Pieter van der Wielen samen met filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Volg Radio Cinema via Nooit Meer Slapen en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie