Cultuur & Media
AVROTROS

Dit is het beste non-fictie boek van de maand juli

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het beste non-fictie boek van de maand juli

Het beste non-fictie boek van de maand juli is vanmiddag bekend gemaakt aan tafel bij Humberto Tan. Boekenredacteur Emma Louise Diest heeft als winnaar gekozen: Wij slaven van Suriname van Anton de Kom.

Op de tweede en derde plek zijn in juli geëindigd: De Wilde Wereld van Sanne Bloemink en Leven! zonder oplossing van Ad van Nieuwpoort.

Het boek kan nu zijn werk doen

"Het was er al heel lang en nu zien we het", vertelt Diest. Het boek Wij slaven van Suriname kwam uit in 1934. Verzetsstrijder Anton de Kom beschrijft hoe Suriname gebukt gaat onder het Nederlandse koloniale bewind en hoe verschillende groepen daartegen in opstand kwamen. "Het boek krijgt nu eindelijk de kans om zijn werk te doen", zegt Diest.

In de nieuwe editie van het boek is onder andere een inleiding van Mitchel Esajas toegevoegd. "Prachtig dat dit boek wordt herontdekt door de samenleving. Het brengt een traumatisch deel van onze geschiedenis opnieuw aan het licht", vertelt hij. "We zien dat er nog steeds sprake is van ongelijkheid en racisme. En deze persoon heeft mij met zijn strijd, woorden en daden geïnspireerd."

Non-fictie boek van het jaar

In Humberto maakt boekenredacteur Emma Louise Diest elke laatste vrijdag van de maand het boek van de maand bekend. Deze boeken werden eerder gekozen:

  • Januari: Bij ons in Auschwitz van Arnon Grunberg
  • Februari: Mens/Onmens van Bas Heijne
  • Maart: Indo van Marion Bloem
  • April: Japan in honderd kleine stukjes van Paulien Cornelisse
  • Mei: Coronakronieken van Daan Heerma van Voss
  • Juni: Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya

Aan het einde van het jaar wordt bekend wat het NPO Radio 1 Humberto Beste Non-fictie Boek van het Jaar is. Daar heb jij als luisteraar ook een rol in. Daarover later meer.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie