Cultuur & Media
NTR

Mimoun Ouled Radi: 'Het is verdomd moeilijk om over je geloof te praten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mimoun Ouled Radi: 'Het is verdomd moeilijk om over je geloof te praten'

Acteur Mimoun Ouled Radi is sinds zijn rol in de film en serie Shouf Shouf Habibi een bekend en grappig gezicht in vele films en series. Maar er is ook een andere Mimoun: die van gelovig, praktiserend moslim. In Kunststof vertelt hij over de vraag hoe en of hij zijn geloof een grotere plek kan geven in zijn leven en carrière.

Video niet beschikbaar

Wat past binnen de kaders van de islam?

De acteur leeft in een tweestrijd. Telkens stelt hij zich de vraag: wat vindt het geloof hiervan? Past wat ik doe wel binnen de kaders van de islam? Mag je als moslim wel een zoenscène spelen als acteur, of het vasten overslaan voor een belangrijke wedstrijd?

"Ik ben altijd heel bang voor de reactie van mensen", vertelt Mimoun. "Heel veel mensen hebben het makkelijker dan ik, denk ik. Die hebben waarschijnlijk een doel en een richting, een plan B, een plan C. Ik heb af en toe het gevoel, ik doe maar wat. 'Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat', zo heb ik het te vaak gedaan."

'Geloof is iets persoonlijks'

"Ik moet proberen los te laten: mijn eigen ding doen, in plaats van steeds bezig zijn met wat anderen ervan vinden, want het vermoord me echt. Het is verdomd moeilijk om over je geloof te praten, want geloof is iets persoonlijks. Iedereen doet het op zijn eigen manier. In de ogen van sommige moslims ben ik niet eens een gelovige. Ik geef bijvoorbeeld vrouwen een hand.

Ik kom uit een schaamtecultuur. Dat heeft eigenlijk niks met mijn geloof te maken, maar ik ben opgevoed met schaamte. Nu ben ik een andere weg ingeslagen. Ik weet voor het eerst in mijn leven wat ik wel en niet wil."

Kantelpunt

"De dood van mijn vader, drie jaar geleden, was voor mij een kantelpunt. Het heeft me hard geraakt. Ik dacht, wat gebeurt er met míj als ik dood ga. Ik ben een overtuigd moslim, maar wil in eerste instantie een goed mens zijn. Kom ik in het paradijs, als ik vandaag dood ga? Er ging toen zoveel door mijn hoofd: ik denk het niet. Ook al ben ik niet degene die oordeelt, ik bedacht me dat ik sommige dingen anders moest gaan doen.

En dat ben ik gaan naleven. Ik ben me bewuster van wat ik doe. Ik ben nu ook vader. Ik wil dat mijn dochters een goed voorbeeld hebben. Als ik alleen maar de losse gek op straat ben, die iedereen aan het vermaken is, die niet aan zichzelf of zijn gezin denkt, wat maakt dat van mij?"

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie