Klaas van Kruistum volgt bijzondere voetballers in FC De Helden
- Nieuws
- Klaas van Kruistum volgt bijzondere voetballers in FC De Helden
In het televisieprogramma FC De Helden laat Klaas van Kruistum zien dat spelen bij een profvoetbalclub voor iedereen toegankelijk is én zou moeten zijn. Hij volgt een aantal jonge sporters met een beperking die hun droom willen verwezenlijken. Hij praat erover in Langs de Lijn en Omstreken met Renz Bladt die profvoetballer is bij FC Utrecht in het G-team.
Video niet beschikbaar
Zowel voetballers met een fysieke beperking als met een verstandelijke beperking worden gevolgd in FC De Helden. "Er zijn mensen met een looprek op het veld, of bijvoorbeeld hele kleine mensen. Dat vind ik de charme, wat staat er nou allemaal op het veld? En dan gaan ze spelen en dan is het gewoon heel goed spel", vertelt Klaas van Kruistum.
Profcontract voor het G-team
Renz Bladt heeft hele kleine longen waardoor hij snel astma-aanvallen krijgt, en hij heeft epilepsie. Hij is heel groot fan van FC Utrecht. Hoewel het niet enorm goed is met zijn epilepsie om veel prikkels te krijgen, hangt zijn kamer helemaal vol met FC Utrecht-spullen. Een droom kwam uit toen hij voor zijn favoriete club mocht spelen. "Toen ik een contract had getekend, had ik er zo’n zin in! Het is zo gaaf om mee te maken!"
Sommige ouders moeten een moeilijke afweging maken voor het speelplezier van hun kind. "Er is iemand die mee speelt die een nier heeft gekregen van zijn moeder, zij heeft haar nier gedoneerd. Dat brengt risico’s met zich mee, want wat gebeurt er als er een bal op die nier terecht komt?", vertelt Klaas van Kruistum. Maar voetbal gaat voor. "Het plezier in het spel en het leven samen met anderen gaat voor de risico’s. Dat zijn heftige afwegingen en maakt het wel bijzonder."
Ongemak is onnodig
"Die begeleiders zijn zulke helden. Ze kijken naar deze spelers zoals iedereen naar ze zou moeten kijken. Dennis uit Amsterdam is ook zo iemand die we gevolgd hebben. Hij roept tegen iemand die met een looprek onderuit gaat: 'Hé geen schwalbe hé!' Wij hebben met zijn allen een soort ongemak, en we weten niet wat we moeten doen. Vraag het gewoon, moet ik door mijn knieën zakken? Welke hand moet ik geven als iemand geen hand heeft? Vraag het gewoon."
"Het plezier in het spelletje, soms raken we het kwijt. Deze gasten laten zien hoe het ook kan."
Luister hier het hele gesprek terug: