Cultuur & Media
KRO-NCRV

85ste Baantjer: 'De meeste moorden zijn banaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 85ste Baantjer: 'De meeste moorden zijn banaal'

"Het gaat vaak over het gevaar onder je bed, maar ik ben meer geïnteresseerd in die enge man die náást je in bed ligt." Dat zegt Peter Römer, schrijver van de Baantjer-reeks, in Spraakmakers. "De meeste moorden zijn banaal."

Waar het in de meeste Netflix-series of in CSI niet gek genoeg kan, zoekt Römer de inspiratie voor zijn Baantjer boeken in het dagelijks leven. "De meeste moorden gebeuren per ongeluk, uit emotie." Met de seriemoordenaar die met en kettingzaag schedels doorzaagt heeft hij naar eigen zeggen niets.

Deze week verschijnt het vijfentachtigste Baantjer-boek: De Cock en de levende dode. Dit is de vijftiende Baantjer van de hand van Peter Römer, die als misdaadschrijver het stokje over nam van de bedenker van de reeks, Appie Baantjer. Hij overleed in 2010.

Balletwereld

Dit deel speelt zich af in de balletwereld. Het idee hiervoor ontstond dicht bij huis. Zoon Thijs Römer kreeg een relatie met de prima ballerina van het Nationaal Ballet, Igone de Jongh, die onlangs haar vertrek aankondigde.

Quote

Dan haal ik gewoon een dooie balletdanser uit de Amstel

Römer

Dus bezochten vader Römer en zijn vrouw voor het eerst in hun leven een balletvoorstelling. "Ik ben uit mijn stoel gevallen van verwondering. Wij werden daar erg door geraakt. Toen dacht ik: dan haal ik gewoon een dooie balletdanser uit de Amstel en gaan we eens kijken wat daarmee gebeurd is."

De Cock en de moderne wereld

Maar ook een oudere rechercheur als de Cock kan de moderne wereld niet helemaal negeren, zegt Römer. Het groeiende geweld tegen agenten en hulpverleners in het algemeen, gaat in een van zijn volgende boeken een grote rol spelen. Ook andere grote maatschappelijke thema's komen aan bod. "Zelfs een onhandige man als De Cock heeft een smartphone en sommige moorden worden tegenwoordig mede dankzij Twitter opgelost. Ook #MeToo komt in het nieuwe deel aan bod."

Eerst de titel, dan het verhaal

"Meestal begin ik met een plek waar de moord gepleegd is, maar daarna ben ik onmiddellijk bezig met hoe ik het boek ga noemen", aldus Römer. Zo gaat boek nummer 86 De Cock en de kermis in de hel heten.

Nummer 87 zit ook al in zijn hoofd: De Cock en de schaduw van de dood. "De kermis in de hel is bijna af, maar de schaduw van de dood heb ik nog geen flauw idee van. Het verhaal moet nog komen!"

Met bijna 86 delen (De Cock en de kermis in de hel, verschijnt 8 januari 2020) is Baantjer de langstlopende detectiveserie ter wereld.


Peter Römer over 85e Baantjer-boek: de Cock en de levende dodeSter advertentie
Ster advertentie