Cultuur & Media

Zo ziet de toekomst van seks eruit

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ziet de toekomst van seks eruit

“Stel wil trio. Besluit robot te vragen omdat dat de minste kans op jaloezie biedt. Robot komt. Trio vindt plaats. Man is toch jaloers, zegt: ‘Ik zie de hele tijd de pik van die robot in je mond verdwijnen.’ Vrouw bekent: ‘Ja, robot heeft iets wat jij niet hebt.’ Man radeloos overmand door jaloezie.”

Voordat je vermoedt dat je op de verkeerde website terecht bent gekomen: nee, het is niet wat je denkt. Bovenstaande is een improvisatieopdracht van schrijver Arnon Grunberg aan de acteurs van Wunderbaum. Samen onderzochten zij de toekomst van seks.

Vertrekpunt van hun ontdekkingstocht langs de futuristische uitwassen van de seksualiteit, vormde een onderzoek waaruit bleek dat mensen in het westen elkaar steeds minder aanraken, vertelt acteur Walter Bart. Stellen in de meest welvarende landen ter wereld hebben bovendien tegenwoordig significant minder seks dan een aantal decennia geleden. “In plaats daarvan zitten ze naast elkaar in bed op hun laptop Netflix te kijken – en ze kijken niet eens samen naar dezelfde aflevering! Ze raken vaker hun schermen aan dan elkaar.”

De pedofiel en de kindrobot

De acteurs van Wunderbaum vroegen Arnon Grunberg erbij omdat ze zich kunnen vinden in zijn mensbeeld, zegt Bart. “Hij heeft een soort depressief optimisme. Arnon meent dat je ongeluk moet omarmen. We staan aan de rand van de afgrond – maar daar is best een feest mogelijk.”

Grunberg gaf de acteurs opdrachten, de acteurs improviseerden en verzonnen acts, Grunberg reageerde daar weer op. Zo kwam de voorstelling The Future of Sex tot stand. De zoektocht leidde langs pornosites, swingersdorpen en avatar-seks. “We kwamen veel ethische dilemma’s tegen. Zo waren we gefascineerd door de pedobot. Een pedofiel vormt een maatschappelijk probleem. Zou je het kunnen oplossen door een pedofiel seks te laten hebben met een kindrobot? Die pedofiel is dus ook in het stuk terecht gekomen.”

Technologische masturbatie

De acteurs deden grondig research, dat wil zeggen, ze lazen boeken en artikelen, bekeken forums en films. Bart: “Maar we gingen niet zo ver dat we zelf een seksrobot bestelden en probeerden, hoor. We lieten louter onze fantasie erop los.”

Bart ontdekte zelf dat hij 'eigenlijk heel sceptisch is over seksrobots en avatars'. “In Japan zijn er al mensen die een robot verkiezen boven hun mens: robots kun je immers uitzetten en programmeren naar je eigen wensen. Ik heb dat onderwerp heel open benaderd: ik heb het echt een kans gegeven in mijn hoofd, alsof het een aangename vervanging van seks met een mens zou kunnen zijn. Maar nee, ik vind het niet meer dan een technologische vorm van masturbatie. Je ziet het ook zo mooi in de film Her: uiteindelijk wordt het verlangen naar liefde niet weggenomen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dus liefde overwint? “Klopt. Maar de echte conclusie van onze zoektocht luidt dat de in zichzelf gekeerde westerse mens zo zelfgenoegzaam en weinig potent is, dat ‘ie uiteindelijk ten onder zal gaan aan z’n kwijnende libido. Anderen volkeren zullen het overnemen. Om met Grunberg te spreken: ‘Wij westerlingen zetten de Verlichting voort door impotent te zijn.’”

Vanavond is acteur Walter Bart te gast bij Kunststof.

The Future of Sex is te zien op 18 en 19 juni in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie