Cultuur & Media
KRO-NCRV

Claudia de Breij wil dat we op 5 mei allemaal Shaffy draaien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Claudia de Breij wil dat we op 5 mei allemaal Shaffy draaien

Cabaretier Claudia de Breij roept heel Nederland op om op Bevrijdingsdag om 5 voor 5 Ramses Shaffy te draaien. "Zing, vecht, huil, bid, lach werk en bewonder. Het klinkt als een gebed", aldus De Breij.

"Toen ik Shaffy op Spotify hoorde dacht ik: in dit lied zit echt alles." Ze wil dat Nederland juist dit lied hoort omdat het een soort credo is. "Iedereen kan zich erin vertegenwoordigd voelen, zich gezien voelen."

Het laatste couplet

Niet alleen het bekende refrein vindt ze passen bij deze deze bijzondere Bevrijdingsdag in isolatie. Vooral het laatste couplet ontroert haar in deze coronatijd:

Voor degene met de slapeloze nacht
Voor degene die 't geluk niet kan beamen
Voor degene die niets doet, die alleen maar wacht
Moet nu weten, we zijn allemaal samen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'You’ll Never Walk Alone'

De actie van Sander Hoogendoorn om alle radiostations samenbrengen tijdens de coronacrisis en op exact hetzelfde tijdstip 'You'll Never Walk Alone' draaien, vond ze in eerste instantie een beetje "kitscherig", vertelt De Breij bij Frits Spits in De Taalstaat. "Maar toen het echt gebeurde, vond ik het toch mooi en fijn."

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei ondersteunt haar actie en roept alle radiozenders op om Ramses Shaffy te draaien. De beiaardiers zullen het spelen op het klokkenspel van de kerken. De Breij: "Draai het lekker hard en als je ook mee wil zingen moet je dat doen, maar dat hoeft niet. Dat is ook Bevrijdingsdag."

Lang leve de Nederlandse taal met Claudia de Breij

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie