Cultuur & Media
AVROTROS

Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah vindt ChatGPT een domme woordenspuger

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah vindt ChatGPT een domme woordenspuger

Technologie heeft ons veel gebracht, toch bepleit columnist en digitaal strateeg llyaz Nasrullah in MISCHA! voor een pauze in technologische innovatie. "Er wordt steeds gezegd, innovatie gaat het probleem oplossen. Maar problemen worden niet opgelost, we blijken vaak te positief over het effect en de impact. Je moet mensen dwingen na te denken wat we nu moeten doen om maatschappelijke problemen op te lossen, in plaats van te wachten tot een of andere genie alles voor ons doet."

#270 - Ilyaz Nasrullah

De columnist vindt ChatGPT slechts een domme woordenspuwer. "We hebben het over al die fantastische en gefantaseerde voordelen die er zouden kúnnen zijn, maar zo kom je niet toe aan de ontwikkelingen die er al zijn en waarop de focus zou moeten liggen", aldus Nasrullah.

'Gesimuleerde intelligentie'

Volgens Nasrullah past de term "gesimuleerde intelligentie" beter. "ChatGPT kan onze taal goed nabootsen, maar het gaat dan alleen om de vorm, niet om de inhoud. Als je met ChatGPT zou schaken, doet-ie drie zetten achter elkaar en verzint-ie er stukken bij. Ik zeg niet dat dat erg is, maar het laat zien dat ChatGPT geen fundamenteel begrip heeft van de taal die hij zelf uitlslaat."

Voor ChatGPT ziet Nasrullah in ieder geval een interessante toepassing, namelijk dat je computers kunt aansturen met menselijke taal en spraak. "Dat is een droom die we al lang hebben. Alexa is zo'n voorbeeld, maar dat werkt eigenlijk niet zo goed. ChatGPT of zo'n soort technologie kan dat een stuk beter, en zou kunnen bijdragen aan het verkleinen van de digitale kloof. Als je in je eigen taal je computer kan aansturen hoef je niet te pielen met een muis en een menuutje."

#270 - Ilyaz Nasrullah

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie