Cultuur & Media
KRO-NCRV

Vrij Nederland gaat non-fictie boeken uitgeven

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrij Nederland gaat non-fictie boeken uitgeven

Vrij Nederland gaat non-fictie boeken uitgeven. Dat zegt hoofdredacteur Ward Wijndelts in Spraakmakers. De boeken zullen gaan over verdelingsvraagstukken en thema's als zorg, onderwijs en wonen. "Thema's die door de coronacrisis alleen nog maar urgenter zijn geworden."

"Dit jaar zijn we gegroeid, voor het eerst sinds de jaren zeventig. En er zit heel veel ambitie bij ons en de uitgever (WPG)", vertelt Wijndelts. Een van die ambities is dus het uitgeven van boeken. "We gaan een boekenuitgeverij beginnen met journalistieke boeken. Bruna gaat ons daarbij helpen, die zitten boven ons in hetzelfde gebouw." Ook zullen meer edities uitgebracht worden.

Met de boeken wil de titel "diepgravende journalistiek op een andere manier verspreiden onder de mensen", vertelt Wijndelts.

Verzetskrant

Vrij Nederland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht als verzetskrant en verschijnt sinds eind jaren negentig in de vorm van een wekelijks tijdschrift. In 2016, het jaar waarin Wijndelts als hoofdredacteur begon, werd het weekblad een maandblad. "Op dat moment was de oplage al heel lang aan het dalen", gaat Wijndelts verder.

"Dat was heel verdrietig en er moest heel veel gebeuren en ingegrepen worden. Ook dat was heel verdrietig." Vanwege bezuinigingen moest afscheid genomen worden van de hele redactie en voortaan met veelal freelancers gewerkt worden. Dit jaar vierde VN de tachtigste verjaardag.

Verdelingsvraagstukken

De boeken zullen gaan over verdelingsvraagstukken en thema's als zorg, onderwijs en wonen, vertelt Wijndelts. "Voor de coronacrisis hebben we bedacht dat dat de hoofdthema's moesten zijn. En eigenlijk zijn die alleen maar urgenter geworden. Het feit dat Jeff Bezos 60 miljard dollar verdiend heeft in elf maanden, zegt daar genoeg in."

Een van de boeken die gaat verschijnen zal gaan over waarom je geen woning kunt kopen of huren, vertelt Wijndelts. "Daar gaat Maaike Schoon zich mee bezig houden."

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Sandrina Hadderingh

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie