Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hoe media worstelen om eenduidigheid te geven in coronatijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe media worstelen om eenduidigheid te geven in coronatijd

Gisteren hebben we weer massaal naar de persconferenties van Rutte en De Jonge gekeken. Nu bleek de brandende vraag waar veel mensen een antwoord op wilden: kunnen we op vakantie deze zomer? Vervolgens zitten de journalistieke programma’s en talkshows vol om de aangekondigde richtlijnen van het kabinet toe te lichten en vooral ook te becommentariëren. Is de rol van journalisten veranderd in deze coronatijd?

Video niet beschikbaar

Talloze vragen

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje noemt het voor de journalistiek interessant maar lastig dat er in deze coronacrisis talloze dossiers gaande zijn waarbij gedurende het onderzoek dingen veranderen en nieuwe vragen bovenkomen.

Hij noemt bijvoorbeeld de testcapaciteit, de GGD, de mondkapjes en groepsimmuniteit. "Het zijn talloze onderwerpen waar gedurende het spel de doelpalen worden verplaatst."

Rol journalistiek

De journalistiek zoekt houvast, "een lat" om dingen tegenaan te leggen en vragen over te stellen waar je dan uitsluitsel over kan geven. Terwijl er juist in deze coronacrisis volgens Oranje zoveel vraagtekens zijn en deskundigen in verschillende media tegengestelde dingen beweren.

Rol journalistiek

Volgens Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts blijft het de primaire rol van de journalistiek om kritisch te blijven, zaken uit te zoeken en feiten te checken. Als voorbeeld noemt hij het optreden van de directeur van reisorganisatie Corendon.

Hij zat gisterenavond bij de NPO-talkshow Op1 waar hij het had over coronaproof-reizen. Zijn organisatie wil mensen voor vertrek testen op het virus en denkt dat op deze manier vakanties naar het buitenland vanaf juni weer mogelijk zijn.

Wijndelts: "De journalistiek heeft dan de taak om te zeggen dat er ook veel false negatives bij zo’n test zijn." Daarnaast moeten journalisten achterhalen wat de verschillende belangen van de partijen zijn. "Dat is onze klassieke rol."

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Joost Oranje

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie