Cultuur & Media
AVROTROS

Thijs (26) peddelde 42 kilometer tegen depressie

foto: still uit PADfoto: still uit PAD
  1. Nieuwschevron right
  2. Thijs (26) peddelde 42 kilometer tegen depressie

"Praat over je problemen." Dat is de boodschap van Thijs van Holthuijsen, initiatiefnemer van het project Paddle Against Depression. Nadat hij een goede vriend verloor aan zelfdoding in 2017, wil hij zich inzetten om het probleem van depressie bespreekbaar te maken.

#311 - Milou in gesprek met Thijs van Holthuijsen - Miss Podcast

Jaarlijks doen nog altijd 100.000 mensen een poging tot zelfmoord. "De kracht zit erin dat je er met elkaar over praat, zodat je de denkfout wegneemt dat iemand die depressief is ‘anders’ is, het kan namelijk iedereen overkomen."

Vorig jaar heeft Thijs 42 kilometer gepeddeld op een surfplank om aandacht te vragen voor depressie. Het project startte als een kleine steun voor familie en vrienden en was een poging om zijn vriend eer aan te doen. Dit groeide uit tot Stichting Paddle Against Depression, een fundraiser waar vijftienduizend werd opgehaald en een documentaire.

Het project heeft Thijs bewust gemaakt van de grootte van het probleem. Desondanks geeft hij aan dat zijn doel eigenlijk al bereikt is: "ikheb altijd gezegd dat als er één iemand is die over zijn of haar problemen begint te praten, we al een stapje verder zijn."

In Miss Podcast bespreekt Milou Brand de belangrijkste geluiden uit het leven van Thijs. Een niet al te zwaarmoedig gesprek over depressie, peuterpuberteit, Bert & Ernie en zeven uur peddelen op een surfplank.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie