Cultuur & Media
AVROTROS

dr Kelder: 'Ik heb geen zin om een blauwtje te lopen'

foto: Jort Kelder /AVROTROSfoto: Jort Kelder /AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. dr Kelder: 'Ik heb geen zin om een blauwtje te lopen'

'Ah, daar hebben we de nieuwe mevrouw Kelder...' Openingszinnen, dr Kelder heeft er geen fiducie in. Daarnaast mist hij de moed. "Ik heb geen zin om een blauwtje te lopen", bekent hij in Jortcast #135.

{podcast audio="110096" caption="Jortcast #135: Swipen voor de seks?" }

Wellicht goed nieuws voor de presentator van dr Kelder en Co dat het tegenweurdig erg gangbaar is een date te vinden op internet. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het normaal, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant in samenwerking met Rutgers en Ipsos.

In Jortcast #135 bespreekt dr Kelder het gesprek met communicatiewetenschapper dr. Elisabeth Timmermans en stellen redacteur Milou Brand en hij enkele impertinente vragen aan elkaar.

Dat leidt slechts tot seks, zal de scepticus denken. Maar uit onderzoek van dr. Elisabeth Timmermans, communicatiewetenschapper, staat seks pas op de elfde plek van redenen waarom mensen datingsapps als Tinder gebruiken. In de Jortcast vertelt zij dat vermaak op de eerste plek staat. Wat is de mens, die nog negen redenen vóór seks kan bedenken, toch creatief (en preuts).

Veren braken

Apps als Tinder hebben natuurlijk het voordeel dat je, nadat je naar rechts geswipet hebt, kan zien of iemand het Nederlands een beetje beheerst. Een dt-fout is natuurlijk een absolute afknapper. Toch staat het digitale datinggebeuren dr Kelder tegen. Voor het tv-programma Kelder en Klöpping maakte hij een profiel op Tinder. Tevens probeerde hij een datingsite uit, maar dat vond hij van een verenbrakende burgerlijkheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dr Kelder: "ik ben een romanticus. Ik geloof meer in de spontane ontmoetingen". En ondanks het gebrek aan moed voor openingszinnen lukt het dr Kelder ook wel in gesprek te geraken met aantrekkelijke deernes. Hoe? "Met een terloops vraagje over iets secundairs."

Netten

Bij iets meer dan een kwart van de drieduizend proefpersonen in het onderzoek van Timmermans leidde de op internet gevonden date tot een relatie. Het kán dus wel. Dr Kelders officiële status is single. "Al een tijdje wel." Maar hij houdt zijn poot stijf: "ik heb inmiddels een zekere leeftijd. En dan val je bij Tinder buiten het meertje waarin ík mijn netten optrek".

U zult dr Kelder echter niet snel ergens anders zijn netten zien uitgooien. "Ik vind het eigenlijk wel prettig. Want god man, die schoonouders, dat kerstfeestje, dat onderhandelen over 'wat doe jij vanavond'. Daten is alleen in het absolute begin leuk. Daarna zie ik al de patronen."

Ster advertentie
Ster advertentie