Cultuur & Media
EO

Tony Neef geen fan van 'Europapa' van Joost Klein: 'Alles heeft tegenwoordig een beat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tony Neef geen fan van 'Europapa' van Joost Klein: 'Alles heeft tegenwoordig een beat'

Er wordt wisselend gereageerd op de inzending van Joost Klein voor het Eurovisiesongfestival. Veel mensen op sociale media zijn enthousiast over 'Europapa'. Musicalster Tony Neef vindt het niks: "Ik heb het drie keer geluisterd en ik kan me er niks meer van herinneren", zegt hij in Dit is de dag.

Gaat het nummer 'Europapa' van Joost Klein scoren op het songfestival? (29 februari 2024) - Dit is de Dag

Meepraten over de inzending van Joost Klein? Dat kan op het platform DIT via deze link.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Neef vindt Joost Klein als persoon wel erg leuk, maar zijn liedjes kunnen hem niet zo bekoren. Net als zoveel andere nummers met beats, die veelvuldig op het songfestival te horen zijn, zoals bijvoorbeeld de populaire inzending van Finland vorig jaar ('Cha cha cha' van Käärijä, die tweede werd). "Alles is tegenwoordig ‘nts ‘nts ‘nts (het geluid van een beat, red.)", schampert Neef.

Songfestivalkenner Maurice Wijnen ziet die laatste trend eveneens, ook in de inzending van Nederland. Waar 'we' de laatste jaren furore maakte met breekbare ballads als 'Arcade' van Duncan Laurence en 'Calm after the storm' van The Common Linnets, sturen we nu ineens snoeiharde beats. "Nederland maakt best wel een draai van depri singer-songwriter liedjes naar happy hardcore. Dat past helemaal in de trend." Hij geeft toe dat het niet zijn persoonlijke smaak is, maar dat het nummer het wel best goed zou kunnen doen. "Het ligt eraan hoe het over komt in de zaal."

Linda Wagenmakers, die voor Nederland meedeed in 2000, is een stuk enthousiaster. “Joost is echt een goede entertainer. Als je hem ergens ziet optreden op een festival, dan gaat iedereen los. Hij pakt ook zinnetjes uit andere talen, dat is echt heel slim”, zegt ze.

De act

Van Joost Klein is nog niet bekend hoe de act eruit gaat zien. Maurice Wijnen vindt het van belang er iets in zit wat je na kunt doen: "Iets wat die hele zaal gaat meedoen en mensen op TikTok ook". Linda Wagenmakers denkt dat het vooral 'memorabel' moet zijn: "Er doen zoveel liedjes mee, je moet het onthouden!"

Neef vindt het vooral belangrijk dat een nummer een verhaal heeft. "Ik weet echt niet waar dit nou over gaat…" Hij is bang dat de epiloog, die over Joost Klein’s vader gaat, op het Songfestival niet gezongen zal worden.

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie