Cultuur & Media
EO

Tony Neef kritisch op Joost Klein als inzending Songfestival: 'Waar gáát dit over?'

  1. Nieuwschevron right
  2. Tony Neef kritisch op Joost Klein als inzending Songfestival: 'Waar gáát dit over?'

Musicalacteur, zanger en Songfestival-liefhebber Tony Neef is niet te spreken over de inzending van Nederland voor het Eurovisie Songfestival in 2024, gabberpopartiest Joost Klein. "Ik dacht: wat jammer. Je hoort vaker dit soort liedjes bij het Songfestival. Ik heb daar echt een beetje een hekel aan", zegt hij in Dit is de Dag.

Joost Klein naar Eurovisie Songfestival: haalt hij de douze points voor Nederland binnen? (11 december 2023) - Dit is de Dag

Joost Klein maakt muziek waarin hij rapt en zingt op harde beats. Op de afgelopen editie van Lowlands werd zijn optreden een hype. Neef vindt het echter niet mooi en had liever een ballad gehad: "Duncan Laurence heeft gewonnen met een prachtige ballad. Een paar jaar geleden Portugal met een prachtig liedje. En dan als je dit hoort, sorry waar gaat dit over?", aldus Neef, die Joost niet kende voor vandaag.

Neef ergert zich eraan dat Klein eigenlijk niet zingt. "Hij praat in het Nederlands. Daar heeft heel Europa niks aan", vindt hij. "Het is wel het SONGfestival, hè!"

Ben jij het eens met Tony Neef of juist niet? Wie zou jij graag op het Songfestival zien? Praat mee op het platform DIT via deze link.

Gedurfd

Radio-dj Michiel Veenstra, directeur van het alternatieve radiostation Kink, vindt de inzending wél heel leuk. "Ik vind het heel gedurfd en heel bijzonder dat de commissie die hierover gaat zo linksaf durft te gaan en zo tegen heilige huizen aan durft te schoppen", vindt hij. Veenstra zag Joost best wel vaak live, op festivals waar hij werkt en ziet hoe populair de artiest is: "Doe jezelf een lol en zoek naar 'Joost Klein Pukkelpop', dan zie je hoeveel mensen uit hun plaat gaan."

Dat mensen Klein niet kennen is niet zo'n probleem, vindt Veenstra. "Ach, toen een paar jaar geleden The Common Linnets werden aangekondigd vond iedereen het saai. En dat was fantastisch!" Uiteindelijk werden The Common Linnets tweede, achter de Oostenrijkse inzending Conchita Wurst.

Veenstra geeft wel toe dat Klein inderdaad niet zingt. "Hij is inderdaad geen zanger, hij is een woordkunstenaar." Met welk liedje Klein ons gaat vertegenwoordigen is nog niet bekend, maar de dj weet zeker dat hij gaat opvallen. Ook wijst hij erop dat de artiest al bekend is in België en Duitsland. "De 12 punten van de buurlanden zijn al binnen!"

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie