Cultuur & Media
AVROTROS

'Belast het niet, maar vraag de reële prijs voor vlees', zegt Jaap Korteweg (oprichter Vegetarische Slager)

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Belast het niet, maar vraag de reële prijs voor vlees', zegt Jaap Korteweg (oprichter Vegetarische Slager)

"Je moet vlees niet belasten, je moet gewoon de reële prijs rekenen voor vlees. Als je dat doet, wordt het plantaardige vlees onmiddellijk een stuk goedkoper", zegt ondernemer Jaap Korteweg in MISCHA!.

#405 - Jaap Korteweg: 'Echte innovatie wordt vaak niet begrepen' - MISCHA!

Hij zet zich in voor wat hij :"de plantaardige omwenteling" noemt: in 2050 grotendeels plantaardige vlees- en zuivelvervangers. "Vleestaks is een hele domme naam. Noem het niet zo, zeg in plaats daarvan dat je een eerlijke prijs rekent voor het vlees."

'Een hamburger wordt 3 tot 4 keer zo duur'

Vraag dus een reële prijs voor vlees - en neem de verborgen kosten voor vervuiling van drinkwater en het effect op broeikasgassen mee - bepleit Korteweg. Een hamburger wordt dan drie tot vier keer zo duur, schat hij, en bovendien zal die prijsstijging leiden tot een daling van kosten voor plantaardig vlees.

Hoe kan het dat vegetarische spekjes nog altijd zoveel duurder zijn dan spekjes van vlees? Volgens Korteweg komt dat door schaalverkoop, er worden simpelweg nog te weinig van verkocht. Toch ziet hij een kantelpunt - nu in Duitse Burger Kings twintig tot vijfentwintig procent van de producten plantaardig is. "Dat is heel bijzonder - als je dat bereikt ben je ook concurrerend in prijs."

#405 - Jaap Korteweg: 'Echte innovatie wordt vaak niet begrepen' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie