Cultuur & Media
EONOS

Zweedse Songfestival-inzending Tusse beantwoordt racisme met liefde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweedse Songfestival-inzending Tusse beantwoordt racisme met liefde

Het aantal zwarte artiesten in de Songfestivalgeschiedenis is niet bepaald groot. Dit jaar, het jaar waarin door de Black Lives Matter-beweging racisme hoog op de agenda kwam te staan, staat naast Jeangu Macrooy ook de Zweedse zanger Tousin Michael Chiza (Tusse) op het programma. "Mijn lied gaat over eenheid", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Tusse is nog jong (19) maar maakte al veel mee. Op zijn dertiende vluchtte hij van Congo-Kinshasa naar Zweden. Afgelopen dagen kreeg hij te maken met racistisch commentaar op social media. Op Instagram reageerde hij met "Ik hoef deze negatieve energie niet in mijn leven, ik kies voor de liefde."

Hij probeert een verzoenende toon aan te slaan. Tegen verslaggever Tom Mikkers, die voor Langs de Lijn En Omstreken het Songfestival volgt, zegt hij: "We worstelen allemaal met dingen, we hebben allemaal onze pijn. Daarom zijn we nooit alleen, want we hebben altijd elkaar."

Het lied Voices gaat niet specifiek over racisme, vertelt hij: "Het lied is voor iedereen, het gaat over trots. Iedereen verdient het dat hun stem gehoord wordt en iedereen verdient het om zichzelf te mogen zijn."

Toch vindt hij het jammer dat er weinig zwarte artiesten te vinden zijn op het Songfestival. "Jammer, want er zijn heel veel geweldige zwarte artiesten", zegt hij. Hij hoopt met zijn deelname wat bij te kunnen dragen: "Als het feit dat ik hier ben helpt, ben ik daar erg blij mee. Ik representeer hier niet alle zwarte mensen, maar ik denk wel dat het vooruitgang is dat ik hier ben."

Fan van Jeangu

Tusse is groot fan van de Nederlandse inzending, Jeangu Macrooy. "Ik hou van Jeangu en ik vind het geweldig wat 'ie doet. Ik hoop dat ik hem kan ontmoeten!", zegt hij. Het nummer van Jeangu is aan dat van hem verbonden, denkt hij: "Wij zijn de nieuwe generatie en we zijn klaar om de wereld beter te maken. Na de pandemie hebben we een nieuwe kans om te bepalen wat belangrijk is voor ons."

Live in Langs de Lijn En Omstreken

Dinsdag- en donderdagavond is Tom Mikkers te gast in Langs de Lijn En Omstreken om live verslag te doen van het Eurovisie Songfestival.Tusse treedt dinsdagavond op in de eerste halve finale. Volgens de bookmakers gaat hij de finale wel halen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie