Cultuur & Media
NTR

Bennie Jolink: 'Ik heb niet de erkenning gekregen die ik graag gewild had'

foto: Bennie Jolinkfoto: Bennie Jolink
  1. Nieuwschevron right
  2. Bennie Jolink: 'Ik heb niet de erkenning gekregen die ik graag gewild had'

Vier jaar na het grote afscheidsconcert van Normaal is Bennie Jolink weer terug, met het boek en het album Post Normaal. Op 72-jarige leeftijd maakt hij eindelijk het gesammt kunstwerk dat hij in 1968 op de kunstacademie al had wil maken: een bundeling van beeldende kunst, muziek en literatuur.

Video niet beschikbaar

Rock ‘n’ Roll

In Kunststof vertelt Jolink dat meer dan 40 jaar Rock ‘n’ Roll zijn sporen heeft nagelaten. "Ik heb zo vaak ziek op het podium gestaan. Dan neem je een heleboel doping, pufjes, pillen en poeders en dan gaat het wel weer."

De afscheidstournee heeft Jolink bijna het leven gekost. Tijdens de afscheidstournee stonden de zuurstofflessen achter en zelfs op het podium klaar om de aan astma lijdende Jolink door de avond te slepen. Waarom heeft hij in vredesnaam zijn gezondheid op het spel gezet voor een tournee? "Normaal bestond 39 jaar. Ik dacht, we maken de 40 vol, dat is een mooi rond getal."

Voor velen misschien een onzinnige reden. Niet voor Jolink: "Dat is een mengeling van autisme, eigenwijzigheid en fanatisme. Ik neem me dat voor en dan mag de hemel op de aarde vallen, maar dan doe ik het ook."

Quote

Een iets intellectuelere groep bewonderaars, dat is wat ik graag gewild had

Bennie Jolink

Erkenning

Ondanks zijn inspanningen en de grote schare fans in de Achterhoek is Jolink niet tevreden over zijn succes. "Ik heb niet de erkenning gekregen die ik zelf graag gewild had. Ik ben nu al bijna 50 jaar lid van de VPRO. Dat is eigenlijk mijn DNA. Van Kooten en de Bie, Jiskefet, de omroep die het anders durft te doen en die de kijkcijfers niet als heilig beschouwd. Een iets intellectuelere groep bewonderaars, dat is wat ik graag gewild had."

Zal hij met Post Normaal eindelijk de erkenning krijgen die hij zoekt? Op zijn leeftijd heeft hij de waarde van succes weten te relativeren. Hoe dan ook. Hij heeft in ieder geval iets afgeleverd dat hij met hart en ziel heeft gemaakt.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie