Cultuur & Media
BNNVARA

'Busje komt zo': het bijzondere verhaal achter de monsterhit uit Raalte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Busje komt zo': het bijzondere verhaal achter de monsterhit uit Raalte

'Busje komt zo' is een hit die generaties overstijgt. Een monsterhit van twee mannen uit Raalte. En achter deze hit schuilt natuurlijk een bijzonder verhaal. Dat vertelt schrijver van het lied Gerard Oosterlaar in Dijkstra en Evenblij ter Plekke.

Video niet beschikbaar

We gaan terug naar het jaar 1995. Uit het niets bestormt het Sallands duo Höllenboer alle hitparades met de oorwurm 'Busje komt zo'. Het nummer stond twaalf weken in de Top 40, waarvan vijf weken op nummer één. En het lijkt misschien een lullig liedje, maar wat weinig mensen weten, is dat achter dit ogenschijnlijk simpele nummer van Gerard Oosterlaar en Bas van den Toren een bijzondere boodschap schuilgaat.

Methadonbus

Zo is de bus waar het in het nummer over gaat niet zomaar een bus. Het gaat hier om de methadonbus. "Het begon ooit in de Tweede Wereldoorlog met soldaten die verdoofd moesten worden. Die kregen een pijnstillend middel en dat heette Adolfine. (...) Later bleek het ook de bijwerkingen van heroïne te onderdrukken en toen hebben ze de naam veranderd in methadon", vertelt Oosterlaar. "Methadon geef je aan heroïneverslaafden om te zorgen dat ze makkelijker kunnen afkicken."

Oosterlaar werkte als verpleegkundige op de methadonpost in Deventer. Methadon was iets nieuws, vertelt Oosterlaar. "Jaarlijks was er een methadonstudiedag, want methadon was een beetje vreemd in het oosten van het land. (...) Het leek de organisator wel leuk dat ik daar een liedje over zou schrijven."

Alle methadonposten in het oosten van het land zouden vervangen worden door een rijdende bus, "dat vonden we een slecht idee", aldus Oosterlaar. Want de post was een vaste plek waar verpleegkundigen met de verslaafden in contact waren, iets wat door de bus op een bepaalde manier zou verdwijnen. "Dus ik dacht, ik maak een liedje over hoeveel ongelukken er kunnen gebeuren als je de methadonpost vervangt door een rijdende bus. Dat was de moraal van het liedje."

Monsterhit 'Busje komt zo'

Van een liedje op een studiedag, werd het een nummer één hit in de Nederlandse top 40. "We wisten niet wat ons overkwam", vertelt Oosterlaar. "Ik had het een keer gespeeld met de drie akkoorden die ik kon. En mensen vonden het wel grappig dus we speelden het liedje wat vaker." Vervolgens besloot het duo Höllenboer om het nummer op te nemen in de studio van RTV Oost. "Toen de cd klaar was, een dag later was het op Radio Oost en dezelfde dag op Radio 2 en Omroep Gelderland."

En zo trok het Sallandse duo op een dag naar Hilversum, vertelt Oosterlaar. "Maak dat de kat wijs", zei hij toen hem werd gezegd dat het een tophit zou worden. "We kwamen daar in Hilversum en ze zeiden, dit is een nummer één hit. En ik kon het nog niet geloven."

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie