Cultuur & Media
BNNVARA

Jeffrey Wammes over coming-out in de sportwereld: 'Ga op zoek naar die ene persoon die je vertrouwt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeffrey Wammes over coming-out in de sportwereld: 'Ga op zoek naar die ene persoon die je vertrouwt'

Friends en Christine & The Queens lijken misschien 'gewoon' een serie en 'gewoon' een artiest. Voor Jeffrey Wammes is Friends meer dan dat en voor Vera Siemons was die zangeres voor haar belangrijker dan 'gewoon'. Het was voor hen de eerste keer dat zij hun seksuele identiteit terugzagen. Waar dat toe leidde en wat jij kan doen als je worstelt met je seksuele identiteit, vertellen ze in De Nieuws BV.

Als 3FM DJ is het misschien niet gek dat Vera Siemons kiest voor een muzikale artiest als haar 'Uit de Boekenkas-moment'. Christine & The Queens is een Franse artieste. Siemons: "Als je haar ziet, zie je een hele krachtige vrouw die, wat mij betreft, best wel lak heeft aan hokjes. Het was voor het eerst dat ik een popartiest zag waarvan ik dacht, zo kun je als vrouw ook gewoon op het podium staan en heel zelfverzekerd zijn."

Een grapje met een kern van waarheid

Siemons: "Toen ik uit de kast wilde komen, of verliefd was op iemand, had ik niemand in mijn omgeving die misschien niet hetero was of dat kon zijn. Toen heb ik mij heel lang verzet tegen het beeld wat ik zag op tv. Ik had een vriendinnetje waarvan de moeder zei 'als je maar niet later zo'n tuinbroek gaat dragen'. Het was eigenlijk een grapje maar er zat een kern van waarheid in."

"Toen heb ik gedacht, om mijzelf als lesbienne uit de kast te compenseren en in die norm te passen, nou weetje draag dit soort kleren", vertelt Siemons. "En toen hoorde en zag ik Christine en die zegt 'ik voel me niet helemaal in zo'n hokje', en zo heb ik dat ook."

'Jij bent toch niet lesbisch?'

Siemons: "Ik heb altijd gedacht toen ik uit de kast was en toen ik een beetje worstelde met misschien mijn kledingkeuzes van 'representatie dat maakt allemaal niet zoveel uit'. Totdat ik iemand zag die dat gewoon was, in de mainstream media. En dat gaf mij toch wel zelfvertrouwen."

Quote

Toen brak mijn hart wel een klein beetje

Vera Siemons

Maar op straat en op festivals zal je Siemons niet hand in hand zien lopen met haar vriendin: "Op festivals misschien wel wat sneller, daar voel ik mij wat meer thuis. Dan heb ik meer het idee dat er ruimdenkend publiek is, bijvoorbeeld als je naar Christine & The Queens gaat. Maar op straat heb ik te vaak nare dingen gehoord."

Toch had ze zelfs op Lowlands vorig jaar problemen, "Toen was ik in een homotent en werd door de beveiliging belachelijk gemaakt. Hij zei tegen mijn vriendin 'jij bent toch niet echt lesbisch?' want mijn vriendin zag er zo vrouwelijk uit. Toen brak mijn hart wel een klein beetje."

Een hechte groep

Voor ex-topturner Jeffrey Wammes kwam de herkenning niet uit de muziek maar uit de serie Friends. Wammes: "Misschien niet gelijk iets wat je verwacht, maar voor mij was het zo'n hechte groep vrienden waarin iedereen heel apart was, maar samen gewoon een heel hecht team."

Dat sprak Wammes aan omdat het een voorbeeld was van een veilige groep waar je alles mag zeggen wat je wil. Voor Wammes is namelijk het allerbelangrijkst dat er iemand is met wie je het kan delen, die je kan vertrouwen. "Als er iemand is bij wie je compleet jezelf kan zijn, aan wie je alles kan vertellen, dan maakt de rest eigenlijk niet uit."

Quote

Als er iemand is bij wie je compleet jezelf kan zijn dan maakt de rest eigenlijk niet uit.

Jeffrey Wammes

Doodstil vs. spreekkoren

In de turnwereld trainde Wammes in een hechte groep. "We stonden 30 uur per week met elkaar in de zaal en op een dag dat we vrij waren gingen we alsnog samen naar de bios. Dus we waren ook elkaars vrienden. Die wisten het op een gegeven moment wel. Dat is nooit verder een issue geweest. Maar dat komt misschien ook omdat ik goede prestaties neer aan het zetten was dus dat ze dan ook minder snel iets durfden te zeggen."

Bovendien is de turnwereld ook fundamenteel anders dan bijvoorbeeld de voetbalwereld. Dat maakte het misschien ook makkelijker om uit de kast te komen. Wammes: "Turnen is natuurlijk een hele individuele sport en het publiek bij turnen is ook doodstil en doodsaai. Bij voetbal heb je natuurlijk een heel ander publiek, spreekkoren. Daar gaat de passie zoveel verder."

'Dan komt de rest vanzelf'

Volgens Wammes zou het goed zijn voor de sport als ook voetballers naar buiten treden: "Het is denk ik wachten op die ene hele bekende die het voortouw neemt. Ik denk wel dat het iemand moet zijn die de doelpunten maakt voor het team, want dan sta je zo sterk. Dan komt de rest vanzelf wel."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie