Cultuur & Media
BNNVARA

100-jaar mensen doorzagen, dat moet gevierd worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 100-jaar mensen doorzagen, dat moet gevierd worden

Dit weekend precies een eeuw geleden kwam de Engelse goochelaar P.T. Selbit op het lumineuze idee om zijn assistente in een houten kist te proppen en de kist vervolgens in tweeën te zagen. Een idee dat de goochelwereld op zijn grondvesten deed schudden, vertellen Hans Kazan en Woedy Woet in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Het jubileum van de zaag-act moet gevierd worden, vinden de Engelsen uiteraard, en goochelaarsvereniging 'The Magic Circle' doet dat dan ook online. Met medewerking van David Copperfield en met Debbie McGee, misschien wel de meest doorgezaagde vrouw ter wereld.

Zaag-act was eigenlijk niet zo spannend

"Eigenlijk was het helemaal niet zo'n spannende en goeie truc", zegt meestergoochelaar Hans Kazan over de zaagillusie. "In de eerste uitvoering van de act staken het hoofd en de voeten van de assistente nog niet uit de kist. Bovendien werd er echt een hele kist doorgezaagd. Dat duurt ongelooflijk lang"

"Maar je moet dat wel in het tijdsbeeld zien", zegt collega-goochelaar Woedy Woet. "Mensen hebben tegenwoordig een veel kortere aandachtspanne dan toen."

Iconisch beeld van goochelaar

Het leverde wel een iconisch goochelbeeld op, de goochelaar met de hoge hoed en de zaag. "Het enige iconischer goochelbeeld is het konijn uit de hoge hoed", zegt Kazan. "Dat is ook een mooi verhaal. Vroeger in Engeland was er in de komkommertijd een verhaal van een vrouw in een klein dorpje, dat zwanger was geraakt van een konijn. Ze zou zelfs een nestje konijntjes hebben geworpen. Onzin natuurlijk, maar het ging als een lopend vuurtje."

"Een alerte goochelaar knoopte dat feit, en de periode van de hoge hoeden aan elkaar, en toverde een konijn uit de hoge hoed van een toeschouwer. Ze braken de tent af", vertelt Kazan.

Act snel veranderd

De originele doorzaag-act mag dan nu gedateerd aanvoelen, in die tijd was het heel bijzonder. "Mensen reisden echt lange stukken om Selbit dit te zien doen. Maar de act werd snel veranderd en verbeterd. Als je iets aanpast aan een truc kan je claimen dat hij van jou is, zo zie je veel trucs evolueren. Een mooi voorbeeld is ook de cirkelzaag, waarmee de grote Sorcar werkte."

Gaat doorzaag-act wel eens mis?

"Ja, dat was wel een dingetje", herinnert Kazan zich ook. "In 1956 zou hij live op de BBC een vrouw doorzagen. Dat gebeurde ook, maar de uitzending was live, en omdat ze uitliepen, was de presentator genoodzaakt om af te kondigen, nog voordat Sorcar kon laten zien dat zijn assistente het overleefd had. De telefoon stond roodgloeiend, mensen hadden net op tv gezien dat er een vrouw werd vermoord!"

Gaat het dan wel eens mis? "Jazeker", zegt Kazan. "Daarin zie je ook weer dat het echt een vak is, het gaat vooral mis bij amateurs. Maar ook professionals maken fouten. Er is een verhaal over een goochelaar die op tournee was, zonder na te denken zijn spullen achterin de auto gooide en onderweg ineens een noodstop moest maken. De losliggende zaag vloog door de auto en de goochelaar heeft het niet na kunnen vertellen."

Zagen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie