Cultuur & Media

'Wonderlijke omslag' dat Theo Hiddema opkomt voor slachtoffers
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wonderlijke omslag' dat Theo Hiddema opkomt voor slachtoffers

Journalist Coen Verbraak verbaast zich over de uitspraken van Theo Hiddema. In een interview in Met het Oog op Morgen zei hij dat hij de enige was die voor de slachtoffers opkwam in het Tweede Kamerdebat over Michael P. Het FvD-Kamerlid kan zich niet vinden in de kritiek die ontstond nadat hij details voorlas over eerder verkrachtingszaken van Michael P.


Weeffout in zijn geweten

Verbraak vindt het opmerkelijk om te zien hoe strafrechtadvocaat en Tweede Kamerlid voor het FvD Hiddema zich ontpopt tot het 'geweten der natie'. De NTR-journalist interviewde Hiddema - die een eigen advocatenkantoor heeft – meerdere malen voor zijn interviewprogramma Kijken in de Ziel. "Daar vertelde hij toch met enige trots dat hij álles op álles zette om zijn cliënten geen TBS te laten krijgen."

Ook als zijn cliënt schuldig was en tegen hem de moord had bekend, vertelde Hiddema tegen Verbraak dat hij geen gewetenswroeging had als de persoon werd vrijgesproken. "Ik spreek die man niet vrij, dat doet de rechter," aldus Hiddema. Naar eigen zeggen had hij als advocaat nou eenmaal een 'weeffout in zijn geweten.'

Wonderlijke omslag

Verbraak vindt het in het licht van het Tweede Kamerdebat opmerkelijk dat Hiddema zich nu als hoeder van de slachtoffers opwerpt. "Ik snap dat hij net zo verontwaardigd is als jij en ik over wat er gebeurd is." Maar het klopt volgens Verbraak niet met de veertig jaar die hij als advocaat heeft gewerkt. "Het is een wonderlijke omslag."

Ster advertentie
Ster advertentie