Cultuur & Media
BNNVARA

Jungle By Night mist zijn publiek: 'Het motiveert als je op een festival voor 10.000 mensen staat'

foto: Jungle By Nightfoto: Jungle By Night
  1. Nieuwschevron right
  2. Jungle By Night mist zijn publiek: 'Het motiveert als je op een festival voor 10.000 mensen staat'

Iedereen die ooit een optreden van Jungle By Night heeft meegemaakt, weet dat het dak er altijd af gaat. De zomer van het Amsterdams collectief was dus ook weer helemaal volgepland met festivals. Maar ja, corona. En dus hadden de bandleden voor het eerst in elf jaar een vrije zomer.

Dat had zijn voordelen, maar toch missen ze het spelen voor groot publiek. Dat vertellen de muzikanten in de rubriek 'Een Goed Stel' van De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Sonny Groeneveld kwam in 2009 op het idee een eigen band te beginnen omdat hij exotische, op 60's en 70's gebaseerde muziek miste. Instrumentaal én dansbaar. Sonny: "Ik had ooit een kaartje gekregen voor een optreden van de Budos Band in Paradiso. Toen ik dat zag dacht ik: 'wow, zoiets moeten we ook in Amsterdam gaan doen'. Zo zijn er langzaam mensen bij elkaar gekomen en zijn we uiteindelijk met zijn negenen Jungle By Night geworden."

Quote

Toen we op Into The Great Wide Open op Vlieland speelden had ik voor het eerst het gevoel; Dit is echt van mij, dit clubje gasten.

Bo Floor

Met zijn veertien jaar was Bo Floor het jongste bandlid dat aansloot bij Jungle By Night. "Toen ik begon was ik heel verlegen en stil. Ik durfde niks te zeggen maar kon wel trompet spelen. Maar dat ging snel weg, en het voelde snel als een familie. Je maakt gewoon dingen mee samen. Toen we op 'Into The Great Wide Open'op Vlieland speelden, had ik voor het eerst het gevoel van; Ja, dit is echt van mij, dit clubje gasten."

Intentie

Bo Floor speelt nog steeds dezelfde trompet als toen hij begon bij Jungle By Night. "Ik ben gewoon tevreden met dit ding. Hij heeft wel wat deuken en ongelukjes gehad. Iemand is er ooit op gaan staan en toen was 'ie in een V-vorm. Maar zo'n instrument en het geluid, daar wen je heel erg aan. Dat voelt als jouw geluid. Als ik op een ander instrument speel voelt het toch iets minder 'ik'.

Bo's grote voorbeeld is Dave Guy, een Amerikaanse trompettist die niet heel bekend is maar wel met Amy Winehouse en The Roots heeft gespeeld. "Ik heb zoveel van hem overgenomen, hoe hij articuleert. Zijn filosofie is dat de intentie van je geluid het allerbelangrijkste is. Dus in plaats van laten zien wat je kan of moeilijke noten spelen, dat is natuurlijk ook leuk. Maar als je drie noten zó overtuigend kan maken, dat is intentie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Ik vond het drumstel zo'n vet instrument, lekker hard en stoer.

Sonny Groeneveld

Potten en pannen

Sonny Groeneveld trommelde als klein kind al op potten en pannen. Zijn vader is muzikant, dus hij kreeg de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. "Ik vond het drumstel zo'n vet instrument, lekker hard en stoer. En toen heb ik op mijn vierde verjaardag een drumstel gekregen. Je ziet op oude beelden dat ik super geïmponeerd ben door het instrument." Zijn vader heeft hem altijd gesteund, maar vond wel dat het uit Sonny zelf moest komen. En dat was zo: hij ging op les en is nooit meer gestopt met drummen.

Toen Sonny Groeneveld net in de band begon was zijn grote voorbeeld Tony Allen, een Nigeriaanse drummer die onlangs is overleden. Hij was een van de grondleggers van de afrobeat, een muziekstijl waar Jungle By Night elf jaar geleden bekend mee is geworden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afrobeat

Sonny: 'Het is een eigen stijl die is ontwikkeld vanuit traditionele Afrikaanse muziek en jazzinvloeden. Westerse ritmes zijn vaak op de tel gebaseerd, ook heel cool. Maar afrobeat gaat meer om de tel heen. Hij heeft al die percussie instrumenten in één drumritme verwerkt, wat het zo complex en boeiend maakt."

Een 'typische afrobeat trompettist' klinkt volgens Bo Floor ook met veel intentie. Maar ook: vals. "Het is niet alsof ze het niet weten. Eigenlijk klinkt het ook best wel vet en rauw." Zelf speelt Bo naar eigen zeggen niet meer vals, maar vroeger wel. "In de beginjaren waren we best wel vals eigenlijk. Maar dat komt gewoon omdat we jong waren. Nee, we waren gewoon authentiek."

Ode aan fans

Jungle By Night heeft laatst een nieuwe single uitgebracht: 'Unlimited Love', een ode aan de Jungle By Night fans. Sonny: "Door alle jaren heen hebben fans en publiek zo'n grote invloed gehad op wat wij doen. Het motiveert heel erg als je op een festival staat voor 10.000 mensen, dan krijg je zo'n energie. Dat is iets dat wij heel erg waarderen, daarom een ode aan ons publiek."

Een Goed Stel: Bo Floor en Sonny Groeneveld van Jungle By Night missen hun publiek

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie