Naar homepage
Cultuur & Media

Catherine Keyl heeft vertrouwen in de nieuwe 5 Uur Show
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Catherine Keyl heeft vertrouwen in de nieuwe 5 Uur Show

SBS6 brengt De 5 Uur Show terug op televisie. In Spraakmakers spreken we Catherine Keyl die het succesvolle programma 25 jaar geleden voor het laatst presenteerde. Hoe kijkt zij naar deze zet én het nieuwe presentatieduo? "Ik zie twee vrouwen die betrouwbare journalisten zijn."

Keyl ziet dat bij Talpa en SBS6 een richtingverandering gaande is. Voordat de zender werd overgenomen, werd geprobeerd er een campingzender van te maken. Na de overname werd het 'een sterrenzender'. Nu ziet Keyl dat, onder invloed van directeur en oud ANP-hoofdredacteur Marcen van Lingen, er meer waarde wordt gehecht aan informatie. "Ik ben dankbaar dat die omslag wordt gemaakt. Ik heb altijd gedacht: de basis van een goede zender is betrouwbare informatie."

Nieuw presentatieduo

De nieuwe 5 Uur Show zal gepresenteerd worden door Carolina Lo Galbo en Brecht van Hulten, door RTL Boulevard-deskundige Rob Goossens "een weinig spannend duo" genoemd. Keyl: "Dat vind ik zo erg, dat hij dat doet."

Quote

Rob Goossens vindt zeker dat hij daar erg veel autoriteit voor heeft, ik vind dat minder.

Catharine Keyl

Keyl vindt dat iedere presentator een kans verdient. "Deze twee vrouwen hebben nog nooit een zin van dit programma gepresenteerd en worden nu al afgebrand. Waarom doe je dat?" Iemand met de grond gelijk maken is volgens de presentatrice "het makkelijkste dat er is".

Vooravond tv 'zeer belangrijk'

De vooravond van een tv-zender is volgens Keyl "zeer belangrijk". Als mensen eenmaal een zender hebben gekozen, blijven ze daar hangen. Dat zie je volgens haar goed bij NPO1 Volgens haar is het grootste deel van het succes dat het de eerste zender is op ieder televisietoestel. "Je zet het aan, je blijft hangen en is het niks, dán zap je."

HUMAN-directeur Marc Josten bevestigt het belang van een goede lead-in. "Kijkgedrag verandert niet zo snel, mensen zijn inderdaad gewoontedieren." Vaak wordt gekeken naar de kijkcijfers van een programma, maar die zijn sterk afhankelijk van de rest van de programmering. "Zit je voor iets waar geen hond naar kijkt, dan heb je pech. Zit er voor je iets dat superpopulair is, dan ben je spekkoper."

Wie kijkt om 5 uur?

Als een programma goed is, maakt het tijdstip niet uit. "Kijk naar De Wereld Draait Door, dat zat om zeven uur." Volgens Keyl is het voor een goed programma op een gekke tijd, nog steeds mogelijk om een miljoenenpubliek te bereiken. "Als jij om 5 uur een programma maakt waarvan mensen zeggen: daardoor word ik verrast, dan kijken ze heus wel." Josten vult aan: "En er is weinig concurrentie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie