Cultuur & Media
NTR

Rotjoch: 'Ik heb vier jaar gezocht naar mijn eigen geluid'

foto: Michel Schnater
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotjoch: 'Ik heb vier jaar gezocht naar mijn eigen geluid'

Producer en presentator Angelo Diop, alias Rotjoch, is de bedenker van het programma 101Barz en een legende in de Nederlandse hiphopscene. Op zijn debuutalbum Float staan samenwerkingen met 35 grote namen uit de Nederlandse hiphop. Hij groeide naar eigen zeggen in armoede op in Amsterdam Zuidoost; "nu ben ik de eerste in mijn familie die een eigen huis heeft gekocht", vertelt hij in Kunststof.

Rotjoch, rapper en presentator - Kunststof

'Ik was mentaal niet voorbereid op bekendheid'

Angelo Diop richtte zestien jaar geleden het programma 101Barz voor BNN op. Hij liet bekende en onbekende rappers langskomen om te praten en rappen, en de video’s werden een groot succes. Al snel werd Rotjoch hiermee een pionier in de Nederlandse hiphopscene. “Ik had nooit verwacht dat is dusdanig bekend zou worden, ik was hier mentaal nooit op voorbereid.

Er zijn dagen dat ik het leuk vind en ik me realiseer dat ik gewaardeerd word. Maar er zijn ook dagen dat ik er totaal geen zin in heb, dan zou ik graag eventjes onbekend zijn”, vertelt hij. “Veel jonge mensen willen graag bekend zijn en in de entertainmentwereld terechtkomen. Maar als het zover is, krijg je geen begeleiding bij het bekend worden. Je moet er zelf mee dealen en kijken hoe je ermee omgaat. Veel mensen om me heen hebben daar moeite mee.”

Float

Deze maand kwam dan eindelijk zijn eigen debuutalbum Float uit met daarop wel 21 nummers. “Toen ik met het album begon, ben ik op zoek gegaan naar een sound die bij me past. Ik ben, in vergelijking met veel van de artiesten die op het album staan, wat ouder. Ik ben opgegroeid met 90's hiphop en R&B; dat wilde ik graag terug laten komen, maar dan in een nieuw jasje.

Ik ben vier jaar lang bezig geweest met het zoeken van dat eigen geluid.” Op het album staan 35 andere artiesten, van wie Angelo er veel persoonlijk kent. “Ze weten hoe ik denk en waar ik op doel. Daarom kon ik de artiesten vrij laten bij hun eigen invulling van het album. We hebben het grootste deel van het album gemaakt in een villa op Ibiza. Die setting was perfect.”

Junkies in het trappenhuis

“Nu kan ik al die artiesten in laten vliegen op Ibiza, vroeger was dat wel anders”, vertelt de producer. “Ik kom uit Amsterdam Zuidoost. Als ik vroeger de lift pakte, sloop er weleens een gebruiker mee naar binnen. Je durfde als kind niet in het trappenhuis te komen, want daar zaten heel veel junkies. Ook was er veel armoede, mensen moesten van tien gulden een hele week rondkomen.”

Inmiddels leeft hij in een heel andere wereld. “Nu ben ik de eerste in mijn familie die een eigen huis heeft gekocht. Ik merk wel dat er een stigma rondom rappers is. Mensen denken dat het jongens zijn die zomaar in dure auto’s rijden. Maar dat komt ergens vandaan: het komt van nooit iets hebben en nu willen laten zien dat je wel iets hebt.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie