Cultuur & Media
MAX

Dionne Stax: 'Serie over Máxima grootste uitdaging in carrière'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Dionne Stax: 'Serie over Máxima grootste uitdaging in carrière'

Koningin Máxima viert op 17 mei haar vijftigste verjaardag. Voor Dionne Stax was het reden om in het leven van Maxima te duiken voor een nieuwe documentaireserie. Stax noemt het 'de grootste uitdaging' in haar carrière.

Dat zei Stax zondag op De Perstribune van MAX. Dat komt volgens haar omdat ze voor de serie Dionne Dichtbij: Máxima niet kon spreken met mensen die dichtbij Máxima staan. "Alle mensen die onder de ministeriële verantwoordelijkheid vallen mogen sowieso niks zeggen. En ook in Argentinië zelf merkten we dat vrienden ook echt de afspraak hebben om niets te zeggen. Dus de gelederen sloten zich wel", aldus Stax. Vervolgens is ze naar plekken gegaan om op zoek te gaan naar mensen die het pad met Máxima hebben gekruist. Dat lukte wel. Stax ging onder meer naar Buenos Aires en New York.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Zorreguieta's behoorden niet tot de elitaire families, maar ze begaven zich volgens Stax wel in die kringen. "Vanuit Máxima's ouders was dan ook altijd het idee om hogerop te komen." Trouwen met een prins kan een bekroning zijn, maar Stax denkt dat Máxima ook zonder Willem-Alexander hogerop zou zijn gekomen. "Ik denk dat ze dan ook een hele mooie carrière in New York had gehad. Ze werkte toen al bij een bank en misschien was ze daar wel directeur geworden."

Begin bij de NOS

Dionne Stax werd bekend toen ze werkzaam was bij de NOS. Zo was ze enkele jaren presentator van het NOS Journaal. Daar ging ze in de eerste maanden viral met een blooper, maar ze ontving enige tijd later lovende kritieken toen ze urenlang verslag deed van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. "Op dat moment moet je jezelf maar zien te redden", zegt Stax daarover, iets dat goed lukte die dag. Nog altijd heeft ze een cover van Charlie Hebdo ingelijst in haar huis hangen. "Die heb ik gekregen van mijn lokale boekhandel om de hoek. Dat vond ik ontzettend lief."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De documentaire Dionne Dichtbij: Máxima is vanaf morgen elke maandag om 21.35 uur te zien op NPO 1.

De Perstribune: Dionne Stax

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie