Cultuur & Media
KRO-NCRV

Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking gaat het leven te snel

foto: Linelle Deunkfoto: Linelle Deunk
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking gaat het leven te snel

Bij personen met een licht verstandelijke beperking (lvb) is vaak niets te zien, terwijl ze wél tegen problemen aanlopen in onze snelle maatschappij. Marlijn Weerdenburg volgt zes jongeren met een lvb voor het programma Net ff anders. "Wat gebeurt is dat mensen het niet zien en dan toch gaan overvragen en overprikkelen."

Een van de personen die door Weerdenburg wordt gevolgd is Sanne. Zij loopt vanwege haar ADD regelmatig tegen problemen aan. "Als je naar de gemeente gaat voor een loket, welke heb je dan nodig?" Vaak moet ze de vraag opnieuw stellen. "Dan komt de onzekerheid boven."

Herkenbaar, maar niet hetzelfde

Mensen met een lvb lopen tegen dingen aan die voor anderen heel eenvoudig zijn, legt Weerdenburg uit. "Hoe ga ik met de trein? Hoe verzorg ik mezelf goed en hoe ga ik met geld om?" Veel van de problemen klinken herkenbaar, bijvoorbeeld op een verkeerde trein stappen. Weerdenburg: "Alleen hun probleem is veel groter. Als wij op de verkeerde trein stappen, dan kijken we snel op onze telefoon."

Voor de jongeren met een lvb ligt dat anders. Zij reageren allemaal op hun eigen manier in dergelijke situaties. Bijvoorbeeld Mitchell, die een paniekaanval krijgt of Sanne die uren naar iets kan staren.

'Lekker zelf op de bank'

Sinds enkele dagen woont Sanne op zichzelf. "Dat is hartstikke leuk. Geen ouders meer om je heen. Lekker zelf op de bank en kiezen wanneer je naar bed gaat."

Ze was bang door de wekker heen te slapen en te laat te komen, Sanne werkt namelijk bij een supermarkt en moet om 7 uur beginnen, maar ook daar ziet ze niet meer tegenop. "Sterker nog", zegt Weerdenburg, "ze is vanochtend zelf opgestaan en hierheen gekomen met de trein vanuit Leeuwarden, dus het gaat ongelofelijk goed."

Marlijn Weerdenburg en deelnemer Sanne over programma 'Net ff Anders'

Ster advertentie
Ster advertentie