Cultuur & Media
KRO-NCRV

Verslaggevers Omroep Gelderland voelen zich bedreigd door Farmers Defence Force

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verslaggevers Omroep Gelderland voelen zich bedreigd door Farmers Defence Force

De hoofdredacteur van Omroep Gelderland Sandrina Hadderingh zegt in Spraakmakers dat haar verslaggevers zich bedreigd voelen door leden van het Farmers Defence Force. "Het niveau om de dialoog aan te gaan is er niet."

Verslaggevers van de omroep doen geregeld verslag van de acties van de actiegroep. Bij één van de eerste protesten op het Malieveld, was een verslaggever van Omroep GLD twaalf uur lang op pad met een boer naar Den Haag. "Als er vervolgens iets misgaat, dan is het diezelfde boer die scheld, tiert en bedreigt", aldus Hadderingh.

Verslaggevers van de omroep die nu verslag doen van protesten, zijn op hun hoede, zegt ze. "Zodra iemand in de gaten heeft dat ze van Omroep GLD zijn, dan is het opletten."

Worsteling

Hadderingh worstelt al een tijdje met de berichtgeving omtrent de actiegroep. "Wat je ook doet, je doet het nooit goed. Ook niet als je een journalistieke productie maakt met hoor en wederhoor", zegt de hoofdredacteur.

Als er berichten zijn die de club niet bevallen, dan volgen de bedreigingen over sociale media en in telefoongesprekken. "Ik ga het niet herhalen, maar de K-woorden en H-woorden komen voorbij."

Geen zuurstof geven

Onderzoeksjournalist Dieuwertje Kuijpers vindt dat je eigenlijk helemaal geen dialoog aan moet willen gaan met mensen die je uitschelden. "Zoiets moet je geen extra zuurstof geven."

Farmers Defence Force krijgt veel media-aandacht doordat ze een grote mond hebben, maar zijn volgens haar niet representatief voor de boerengemeenschap in Nederland. "Media zijn heel erg geneigd om heel agressieve en harde stemmen te extrapoleren en een veel breder podium te geven dan ze verdienen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie