Cultuur & Media

Superster Harry Styles in jurk op Vogue-cover: 'Echt fantastisch!'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Superster Harry Styles in jurk op Vogue-cover: 'Echt fantastisch!'

'Als je niet meer denkt in kleren voor mannen of vrouwen, dan opent zich een hele nieuwe wereld waarin je kunt spelen', zei superster Harry Styles tegen Vogue. In het decembernummer van het Amerikaanse blad staat hij op de cover, gehuld in een jurk.

Theatermaker Rikkert van Huisstede doet dat ook vaak. Hij spreekt in Stax&Toine van een doorbraak: "Als Harry Styles dit aantrekt, kan het beeld veranderen." Van Huisstede toerde voor de coronacrisis door het land met de voorstelling Boys won't be boys, waarin een wisselende cast laat zien hoe ze buiten het stereotiepe beeld van de man vallen. De reacties daarop waren al hartverwarmend, zegt de theatermaker. "Er kwamen ineens heel veel mensen kijken. Dat vond ik heel ontroerend om te zien. Ik ben helemaal niet alleen, dacht ik."

Styles is stijlicoon

Dat ook een wereldberoemde zanger als Styles nu openlijk het dragen van een jurk laat zien, is volgens Van Huisstede belangrijk. "Misschien denken mensen nu: goh, het is toch wel best sexy, om eens iets anders aan te trekken."

"Ik hoop dat meer mannen nu denken: je kunt meer dan alleen het stereotiepe plaatje! Ik hoop dat er meer mannen op de vrouwenafdeling staan straks, met de vraag: 'Zou dit mij leuk staan?'", lacht Van Huisstede.

Straatbeeld

Met de acceptatie van mannen die 'vrouwelijke' kleren dragen is het nog slecht gesteld, vindt Van Huisstede. "Je kunt het zien aan hoeveel mannen een jurk aan hebben op straat… Dat gebeurt bijna nooit, dus het zegt wel iets over hoe het geaccepteerd is."

Dat moet anders, vindt de theatermaker. Zelf krijgt Van Huisstede vrijwel uitsluitend positieve reacties. Toch geldt dat niet voor iedereen. Daarnaast: een covermodel als Styles is fijn, maar niet het eindstation. "Genderbenden, of gender-vrijheid, is niet in de witte cultuur ontstaan. Het zijn zwarte trans vrouwen die dat pad gebaand hebben. Het is een hele tijd levensgevaarlijk geweest. Een beetje respect daarnaartoe zou mooi zijn. Dus het zou leuk zijn als zij ook op de cover komen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie