Cultuur & Media

'Dit is een botsautokabinet!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit is een botsautokabinet!'

[AVROTROS] Ze zijn doorgelicht door de AIVD en de Belastingdienst en aan de tand gevoeld door hun nieuwe baas Mark Rutte. Maar vanmiddag is het dan eindelijk zover. Dan staat het gloednieuwe kabinet op het bordes voor de gebruikelijke foto. Tientallen fotografen zullen zich verdringen voor het beste plaatje van dit unieke stel.

Uniek, omdat (Rutte uitgezonderd) van de bewindslieden niemand eerder minister is geweest. Er waait met recht dus een nieuwe wind door Den Haag. Of - gezien het dichtgetimmerde regeerakkoord tussen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie - toch niet? Gaat dit kabinet de rit volmaken of sneuvelt het voortijdig? Vriend, vijand en volgers geven hun mening:

Jacques Monasch (Nieuwe Wegen)

"De houdbaarheidsdatum van Rutte is voorbij. Ik denk niet dat hij deze periode gaat volmaken. Hij heeft grote vaardigheden, maar is zo’n enorme pragmaticus, dat ik denk dat daar de sleet in gaat komen. Hij zal halverwege vertrekken."

Quote

Er gaat gedoe komen rondom een van de kroonjuwelen van D66 waardoor dit kabinet niet de eindstreep gaat halen

Jan-Kees Emmer

Kees Boonman (parlementair journalist)

"Ik hoor nu al roepen dat het lastig gaat worden voor Ferdinand Grapperhaus, omdat het zo’n eigenzinnige man is. Ik ben gewoon heel benieuwd. Het risico kan zijn dat om vier partijen gaat. Zeker als je kijkt naar de ideologie van de partijen is het een aparte combinatie."

Kees Boonman (AVROTROS)

Esther Voet (opiniemaker)

"Ik zie dit kabinet niet de rit uitzitten. Pechtold heeft zo zitten hakken op Segers; die kwam wit om zijn neus terug van de eerste besprekingen. Er ligt een regeerakkoord dat zo dichtgetimmerd is, dat komt alleen maar omdat er te weinig vertrouwen is."

Quote

Ik zie weinig ontsnappingsmogelijkheden om het mis te laten gaan

Jan Tromp

Jan-Kees Emmer (oud-adjunct hoofdredacteur De Telegraaf)

"Ik denk ook niet dat Rutte het volmaakt, hij zal waarschijnlijk weggaan voor een functie in Europa. Daarnaast gaat Pechtold voor problemen zorgen. Er gaat gedoe komen rondom een van de kroonjuwelen van D66 waardoor dit kabinet niet de eindstreep gaat halen."

Jan Tromp (journalist)

"Het regeerakkoord zit dicht, veel nieuwe bewindspersonen zijn lid van de Tweede Kamer geweest en de partijleiders van de coalitie zitten in de kamer om de boel te bewaken. Ik zie weinig ontsnappingsmogelijkheden om het mis te laten gaan."

Peter Kee (politiek redacteur Pauw)

"Wouter Koolmees wordt de nieuwe Minister van Sociale Zaken en hij werd tijdens de formatie ook wel Boutros Boutros Koolmees genoemd. Hij was namelijk in staat om de boel bij elkaar te houden. Met hem hebben we wel een vredestichter in het kabinet zitten."

Peter Kee en Francisco van Jole

Francisco van Jole (eindredacteur joop.nl):

"Dit is een botsautokabinet. Er zijn veel belangen die botsen. Ook hebben we de nodige entresol-ministers; bewindslieden die tussen staatssecretaris en minister inzitten. Ik denk dat dit wel spannend en lastig kan gaan worden."

Overigens denkt ook een meerderheid van de Nederlandse bevolking dat Rutte III het niet gaat halen. Uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder ruim 20.000 respondenten blijkt dat 57% denkt dat de verschillen tussen de vier partijen te groot en hun meerderheid te klein zijn om het lang vol te houden.

Ster advertentie
Ster advertentie