Cultuur & Media
KRO-NCRV

Films van Studio Ghibli volgen geen Disney-script: 'Kinderen zijn niet geïnteresseerd in een huwelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Films van Studio Ghibli volgen geen Disney-script: 'Kinderen zijn niet geïnteresseerd in een huwelijk'

De Japanse animatiestudio Studio Ghibli heeft een nieuwe film uitgebracht in Japan: How do you live? En dat is niet zomaar iets. De legendarische animator en Oscarwinnaar Hayao Miyazaki kwam zelfs terug uit zijn pensioen om deze film te maken. Nu dan écht de laatste. Wat maakt zijn films zo speciaal?

Video niet beschikbaar

Hayao Miyazaki

Filmmaker Miyazaki en zijn Studio Ghibli zijn ongekend populair in eigen land, maar ook internationaal heeft de Japanse filmmaker miljoenen fans. Media- en cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest verheugt zich ook enorm op de nieuwe Japanse animatiefilm. "Miyazaki is van de grote filmmakers en de animatie die hij maakt is geen genre, maar een medium op zich", zegt Dan Hassler Forest bij Spraakmakers.

Japanse Disney

Studio Ghibli wordt vaak de Japanse Disney genoemd, maar de maker is niet echt blij met dat label, vertelt Hassler-Forest. "Het is een gemakkelijke vergelijking en het klopt dat ze allebei een prominent stempel op de industrie hebben gedrukt."

Maar ondanks dat Miyazaki ook geïnspireerd is door Westerse animatie, wil hij andere verhalen vertellen. "Eigenlijk is Studio Ghibli opgericht omdat hij juist weg wilde van de stereotype manier van filmmaken zoals Disney doet", vertelt de cultuurwetenschapper.

Conflict niet oplossen met geweld

"Bij Disney is elke film eigenlijk het zelfde verhaal: er is een goed en slecht iemand, er komt een conflict tussen goed en kwaad, dat eindigt met geweld. De boef moet dood." Volgens Hassler-Forest leert dat kinderen juist dat conflicten met geweld moeten worden opgelost. "In Miyazaki's films zie je dat conflict eigenlijk steeds een misverstand is. Iemand die heeft goede bedoelingen, maar is bijvoorbeeld getraumatiseerd door iets wat diegene is overkomen."

foto: ANP

Filmmaker Hayao Miyazaki en een poster van de film Spirited Away: De reis van Chihiro uit 2001

'Kinderen zijn niet geïnteresseerd in een huwelijk'

Miyazaki films zitten vol fantasie en visuele pracht. De personages leren en groeien gedurende het verhaal. Waar Disneyfilms vaak eindigen in een huwelijk, worden vrouwen en meisjes bij Miyazaki niet geseksualiseerd. "Kinderen zijn ook helemaal niet geïnteresseerd in een huwelijk", zegt Hassler-Forest. "Kinderen houden van vriendschappen en spelen."

Miyazaki’s verhalen gaan vaak over kinderen die moeten leren hoe ze hun talenten kunnen inzetten naar een volgend niveau. "Dat gaat altijd in de vorm van dialoog in plaats van geweld."

Relatie met de natuur

Ook heeft de relatie met de natuur, de planten en de dieren, een prominenten rol in deze Japanse animatiefilms. "We delen de planeet met levende wezens. Het is een relatie gebaseerd op gelijkwaardigheid. En de bomen en insecten hebben vaak een verhaal, een ziel."

Voor wie benieuwd is geworden: het is nog niet bekend wanneer de film ook in Nederland te zien is, maar andere films van Studio Ghibli zijn te zien bij streamingsdienst Netflix.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie