Naar homepage
Cultuur & Media

Mariniers verbreken wereldrecord speedmars voor overleden kameraad Cas van Bakel

foto: Defensiefoto: Defensie
  1. Nieuwschevron right
  2. Mariniers verbreken wereldrecord speedmars voor overleden kameraad Cas van Bakel

Terwijl hij vecht voor zijn leven tegen een zeldzame en agressieve vorm van kanker, besluiten zijn kameraden het wereldrecord speedmars voor hem te verbreken. In de documentaire You'll Never Walk Alone volgen de makers de strijd van marinier Cas van Bakel (34) en de mariniers op weg naar hun laatste eerbetoon. "Het is zo mooi om de saamhorigheid te zien tussen de mariniers", zegt Wilma van Bakel, de moeder van Cas in Humberto.

Cas van Bakel is kikvorsman bij de Special Operations Forces van het Nederlandse Korps Mariniers als hij plots terminaal ziek blijkt te zijn. Dan wordt de uitdaging om het speedmars record van de Britse Royal Marines te verbreken een hoger doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de stichting 'Doe wel, en zie niet om!'.

Het wereldrecord van de Britten staat op 4 uur, 16 minuten en 48 seconden. Het team van mariniers traint vervolgens een jaar lang zes tot acht keer per week om hun laatste eerbetoon aan Cas te bewijzen. In PowNed-documentaire You’ll Never Walk Alone wordt die strijd van zowel Van Bakel zelf als de mariniers van dichtbij gevolgd.

Kameraadschap

"Cas had hier zeker aan meegedaan", zegt Rogier Holtzer, marinier en kameraad van Cas, in Humberto. Op de vraag wat voor marinier Cas was, antwoordt hij: "Hij was een vriend voor iedereen, hij vond alles mooi en wilde alles eruit halen wat er in zat bij het korps."

Voordat hij bij de mariniers kwam was hij niet zo gedreven, verklapt zijn moeder. "Maar toen hij als marinier aan het werk ging, werd hij heel fanatiek." En dat fanatisme hoort bij kameraadschap laten zijn kameraden ook weer zien. "Cas is zo enorm gesteund tijdens zijn ziek zijn. De mariniers kwamen overal vandaan en waren er echt dag en nacht totdat het niet meer kon", zegt Van Bakel.

Getraind als profs

Cas had er alle vertrouwen in dat zijn kameraden het wereldrecord gingen verbreken. En zo geschiedde. Op 24 oktober 2020 verbreken de Nederlandse mariniers en oud-mariniers in Den Helder het wereldrecord speedmars. Zij liepen de speedmars in maar liefst 3 uur, 58 minuten en 55 seconden. Helaas was Cas hier niet bij. Hij overleed op 30 januari 2020.

Rogier Holtzer vertelt dat ze voorafgaand aan de speedmars zo’n 3300 kilometer hebben gelopen om het doel te bereiken. “Alles is trainbaar, dat hebben we hiermee laten zien. Met acht trainingen in de week hebben we echt getraind als profs.” De moeder van Cas stond bij de finish toen de mariniers finishten. “Ik had tranen in mijn ogen, het was zo mooi. Het was alsof Cas erbij was, dat gevoel had ik op dat moment heel sterk.”

You’ll Never Walk Alone is dinsdag 27 april om 22.10 uur te zien bij PowNed op NPO 2.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie