Cultuur & Media
VPRO

Ruben van Leer zoekt de grens van waanzin

foto: Ruben van Leerfoto: Ruben van Leer
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruben van Leer zoekt de grens van waanzin

Ruben van Leer is niet per se muzikant, hij is ook een 'echte' filosoof. In zijn kunstfilms en projecten probeert hij zijn fascinatie voor het waanzinnige, grote levensvragen en idealisme te combineren. In Nooit Meer Slapen vertelt hij over zijn werk en zijn nieuwe project voor de digitale editie van het Holland Festival: I know.

{podcast audio="152882" caption="Luister hier het hele gesprek met Ruben van Leer:" }

Commercie en kunst

Ruben van Leer maakte voorheen visuals bij de concerten van The Black Eyed Peas en Coldplay. 'Populaire Amerikaanse muziek' en 'het toppunt van commerciële muziek' noemde hij het. "Ik was eigenlijk echt allergisch voor dat soort muziek", vertelt de kunstenaar in Nooit Meer Slapen. Maar tijdens zijn werk in de Verenigde Staten ontdekte hij ook hoe geraffineerd die muziekproducties waren.

Terug in Europa ging hij aan de slag met een project waar zijn hart uiteindelijk meer ligt. Hij maakte de 'interstellair-video' Symmetry over de natuurkundige deeltjesversneller van CERN in Zwitserland. Van Leer wilde in die film spelen met frequenties, filosofie en ritme. "Ik was een fantasiefilm aan het maken met ijkpunten in de echte wereld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Holland Festival

Ook houdt Ruben van Leer zich bezig met de vraag 'wat een mens is' en wat de grens is van 'mens zijn'. "Dat is voor mij waanzin", vertelt hij. "Wanneer je jezelf in diepste wezen, totaal in twijfel trekt. Die waanzin heb ik leren kennen in verschillende projecten." En het is óók iets waar hij naar op zoek is in zijn huidige project, I know.

Van Leer werkte voor het Holland Festival eerder samen met componisten als Kate Moore en Michel van der Aa. Deze periode is hij bezig met een project voor de aanstaande, online editie van het Holland Festival. Samen met de Amerikaanse choreograaf en regisseur Bill T. Jones maakt hij het videoproject I know. "Ook nu wil ik het experiment blijven opzoeken."

Meewerken aan het project I know?

Bill T. Jones en Ruben van Leer zijn op zoek naar mensen die mee willen werken aan hun digitale project voor het Holland Festival. Wil je meer weten? Lees dan hier verder.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie