Cultuur & Media
MAX

Kritiek op The Crown: 'Het spel tussen feit en fictie wordt steeds lastiger'

foto: Des Williefoto: Des Willie
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op The Crown: 'Het spel tussen feit en fictie wordt steeds lastiger'

Het nieuwe seizoen van The Crown is vanaf vandaag te zien. Er is een hoop kritiek op: de serie zou meer en meer een loopje nemen met de werkelijkheid. Dit gebeurt niet alleen in The Crown, maar bij veel meer series die op waarheid zijn gebaseerd. Alex Mazereeuw is tv-recensent van De Volkskrant en schuift aan in Villa VdB.

Hij heeft net het hele seizoen van The Crown in een dag gekeken. "Het is het minste seizoen tot nu toe." Draaiden de vorige vier seizoenen van The Crown vooral om historische gebeurtenissen die een plek kregen binnen de koninklijke familie, in dit seizoen is het volgens Mazereeuw vooral roddel en achterklap.

Maar omdat het nog betrekkelijk recent is, komt er ook meer kritiek op het waarheidsgehalte van het drama. "Dit verhaal zit nog zo vers in het geheugen. Het spel tussen feit en fictie wordt steeds lastiger omdat mensen nog weten hoe het was."

Quote

Het spel tussen feit en fictie wordt steeds lastiger omdat mensen nog weten hoe het was."

Alex Mazereeuw

Mazereeuw vindt dat makers alle vrijheid moeten hebben om een goede serie te maken. Uit onderzoek zou ook blijken dat de meeste kijkers wel weten dat het fictie is, en dat ze niet naar een documentaire zitten te kijken.

"Maar bij The Crown ligt het anders. Bij historisch fictie heb je altijd wel een paar geschiedkundigen die boos worden. Maar in het true crime genre, bij moordzaken die echt hebben plaatsgevonden, wordt dat al snel pijnlijker. Nabestaanden herbeleven het dan. Dat geeft een extra wrange laag." Als voorbeeld noemt hij de hitserie Dahmer op Netflix. Nadat de serie was uitgekomen, bleek niet alleen dat veel feiten niet klopten. Ook waren nabestaanden niet van tevoren geïnformeerd.

Serie over Máxima

Videoland is op dit moment bezig met een serie over koningin Máxima. "Het hele debat dat nu in Engeland wordt gevoerd, kan dus ook in Nederland nog opnieuw komen. Want ik kan me voorstellen dat de makers ook hier hun creatieve vrijheden gaan nemen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie