Cultuur & Media
KRO-NCRV

Influencers in Saoedi-Arabië: 'Je moet daar niet als een gekkie rondlopen'

foto: Mayur Galafoto: Mayur Gala
  1. Nieuwschevron right
  2. Influencers in Saoedi-Arabië: 'Je moet daar niet als een gekkie rondlopen'

Nederlandse influencers liggen onder vuur, nadat zij een kritiekloos reisje maakten naar Saoedi-Arabië. "Een achterlijk land. Het is verstandig daar verre van te blijven", zegt televisiemaker Erik Noomen in het Mediaforum van Spraakmakers.

Promotiemachine

Zowel Noomen als journaliste Nikki Sterkenburg begrijpen de kritiek op de influencers volkomen. "Op het moment dat jij je door een regime laat fêteren op een snoepreisje om te laten zien wat een fantastisch leuk land is het, dan ben je onderdeel van de promotiemachine van dat land", aldus Sterkenburg. "Dat gaat echt wel een tandje verder dan; ik ga backpacken en dat land eens bekijken."

Niet in België

Volgens Erik Noomen roept Saoedi-Arabië dat er een moderniseringsslag bezig is, maar bevindt het land zich nog steeds op het niveau van de middeleeuwen. "Ze gaan er nog steeds niet normaal om met vrouwen, met andersdenkenden of met lhbt'ers."

Noomen vindt de verantwoording van infuencer Thomas Cox niet voldoende. Cox schrijft dat het "natuurlijk verschrikkelijk" is dat er een journalist is vermoord, maar "dat gebeurt nou eenmaal overal in deze harde wereld."

Onnozele gekkie

Ook advocaat en Spraakmaker André Seebregts is niet te spreken over het snoepreisje. De moord op Khashoggi was bijvoorbeeld zorgvuldig voorbereid. "Er zijn nu wel vijf mensen ter dood veroordeeld, maar die staan allemaal op een laag niveau. Iedereen die hoger staat blijft buiten schot", zegt de advocaat. "Je moet heel kritisch zijn op dat land en niet zomaar als een onnozele gekkie daar rondlopen."

Ster advertentie
Ster advertentie